Gemeente Wervershoof


Vaststelling Startnotitie Lokaal Gezondheidsbeleid

26 jun 2007
Dit jaar zal opnieuw een vierjarige nota Lokaal Gezondheidsbeleid (voor de periode 2007- 2010) worden vastgesteld op grond van de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid .
Binnenkort wordt door de raad ee startnotitie besproken over dan gezondheidsbeleid. In de desbetreffende staan

* Een terugblik op het ontstaan van de Nota Lokaal Gezondheidsbeleid van het lopende tijdvak 2003 - 2007,

* Een beknopte beschrijving van de eisen die de rijksoverheid stelt aan de nieuwe nota en de daarbij genoemde speerpunten,
* Een overzicht van de tot nu toe uitgevoerde voorbereidende werkzaamheden,

* Een beschrijving van de aanpak zoals wij die ons voorstellen voor het ontwikkelen van de nieuwe nota en een aantal te nemen stappen met een tijdsplan.

Speerpunten
Door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport zijn voor het tijdvak 2007 tot en met 2010 de volgende vijf speerpunten aangegeven:


- Roken;

- Schadelijk alcoholgebruik;

- Overgewicht (bewegen en voeding);

- Diabetes;

- Depressie (psychische gezondheid).

De GGD heeft in aansluiting op de vijf landelijke speerpunten zogenaamde factsheets opgesteld. De factsheets geven cijfers en preventiemogelijkheden aan per speerpunt. Op basis van deze factsheets wordt de raad geadviseerd 2 tot 3 lokale speerpunten te kiezen voor de periode 2007-2010.

Roken gebeurt door 8 % van de 12-16 jarigen, 29 % van de volwassenen en 20 % van de ouderen. Dit punt kan regionaal en landelijk aandacht krijgen.
Diabetes komt bij 1 % van de volwassenen en 10 % van de ouderen voor. Ook dit is een punt dat mogelijk meer regionaal kan worden opgepakt. Alcohol, psychische gezondheid (waaronder depressie) en overgewicht zijn nog aan te wijzen als lokale speerpunten voor het LGB 2007-2010.

De gekozen speerpunten worden (schriftelijk dan wel mondeling) voorgelegd aan de betreffende (lokale) zorg- en welzijnsinstellingen en samen met hen zullen er uitvoeringsplannen worden opgesteld.

Ons adres: Raadhuisplein 1 1693 EA Wervershoof info@wervershoof.nl Telefoon: 0228-587171