Mauretanië: kamelenjockeys zijn weer thuis 26 juni 2007, Nouakchott - Zoals zoveel 11-jarigen, vindt Yacoub het af en toe moeilijk op school. Maar hij volgt pas sinds twee jaar onderwijs. Daarvoor werkte hij in de Verenigde Arabische Emiraten als kamelenjockey.

Op een speciale school kunnen voormalige kamelenjockeys de gemiste leerstof inhalen. Foto: Unicef
Op een speciale school kunnen voormalige kamelenjockeys de gemiste leerstof inhalen. Foto: Unicef

Yacoub zit nu in Mauretanië op een speciale school voor voormalige kamelenjockeys. Hij heeft een groot litteken op zijn voorhoofd dat hij aan een val van zijn kameel heeft overgehouden. Hij kan ook niet goed meer zien, waardoor studeren hem moeilijk afgaat.

Niet jonger dan 16
In Mauretanië hebben honderden kinderen hetzelfde lot ondergaan. Door handelaren zijn ze in landen als de Verenigde Arabische Emiraten beland, waar kamelenraces zeer populair zijn en er behoefte is aan lichte jockeys die de kamelen kunnen berijden. De regering van de Verenigde Arabische Emiraten heeft maatregelen genomen om een einde te maken aan deze vorm van kinderarbeid. Voortaan mogen kamelenjockeys niet jonger zijn dan 16 jaar.

Yacoub is in Mauretanië met zijn familie herenigd. Foto: Unicef Yacoub is in Mauretanië met zijn familie herenigd. Foto: Unicef

Dankzij dit verbod konden Yacoub en twintig andere kinderen terug naar huis. Velen werden met hun familie herenigd. Dat geldt ook voor Cherif Ahmed, die door zijn oma naar de Verenigde Arabische Emiraten werd gestuurd om wat geld voor zijn familie te verdienen. Nu spreekt hij alleen nog Bengali en is hij zijn moedertaal vergeten. "Hij vertelde me dat hij 's nachts moest huilen en om zijn familie riep," vertelt de moeder van Cherif. "Nu zit hij op school en leert hij langzaam weer onze taal."

Financiële steun
Mauretanië en de Verenigde Arabische Emiraten hebben samen - met steun van Unicef - een hulpprogramma voor voormalige kamelenjockeys opgezet. Armoede is er de oorzaak van dat kinderen in het buitenland jockeys worden. Daarom geven de Verenigde Arabische Emiraten financiële steun aan de families van voormalige jockeys. Ze krijgen ook mogelijkheden aangeboden om het gezinsinkomen aan te vullen.