Gemeente Middelburg

Persbericht
25 juni 2007

Start archeologisch onderzoek kruitmolen Mortiere

Vandaag is ADC ArcheoProjecten uit Amersfoort begonnen met archeologisch onderzoek op de Mortiere. De archeologen werken tussen de Jazzroute en de Nieuwlandseweg. Daar doen zij onder andere onderzoek naar de resten van kruitmolen De Eendracht.

De Eendracht is in 1701 gebouwd. In de VOC-tijd was de vraag naar buskruit groot. Negentien kruitmolens stonden in Holland en Zeeland, waarvan drie rond Middelburg. Inmiddels zijn bijna alle kruitmolens tegen de vlakte en is er nooit archeologisch onderzoek gedaan naar de resten. Daar brengen de archeologen op de Mortiere nu verandering in. Zij proberen het productieproces van De Eendracht te reconstrueren. Ook vergaren de archeologen informatie over de werk- en leefomstandigheden van de werklui in de kruitmolen. Dit doen zij aan de hand van voedselresten en gebruiksvoorwerpen, zoals vorken en pijpen, die de arbeiders weggooiden in water- en beerputten. Bij een eerder gehouden proefonderzoek zijn al ingegraven tonnen gevonden.

Over vier tot vijf weken is het archeologisch onderzoek klaar. Aansluitend worden de resultaten op het kantoor van ADC uitgewerkt. Dat kan een jaar duren. Van de onderzoeksresultaten verschijnt een boekje.

Rondleiding

Vanaf 4 juli kunnen belangstellenden iedere woensdag om drie uur meelopen met een rondleiding langs de opgravingen. De wandeling duurt een uur. Opgeven kan bij de Walcherse beleidsarcheoloog Bernard Meijlink. Vanwege de natte modder is het nodig om laarzen aan te trekken.