Gemeente Breda

Daling werkloosheid zet door op alle fronten

De Bredase werkloosheid neemt voor het zesde kwartaal op rij af en vanaf juni 2006 zelfs versneld.

In het eerste kwartaal van 2007 daalt de werkloosheid in Breda met 5% ten opzichte van december vorig jaar. Het aantal werklozen bedraagt eind maart 6.557 personen.

Werkloosheid daalt ook bij ouderen en langdurig werklozen

Eind maart 2007 daalt het aantal oudere werklozen ongeveer even snel als de gemiddelde werkloosheid in Breda. Deze daling komt vooral voor rekening van de 50-plussers. In de periode 2002 - 2005 nam de langdurige werkloosheid nog behoorlijk toe. Pas in het laatste kwartaal van 2006 zien we een aanzienlijke daling van het aantal langdurig werklozen. Deze ontwikkeling zet zich door in het eerste kwartaal van 2007, waarin het aantal langdurig werklozen met 4% afneemt.

Duidelijke afname bijstandsgerechtigden

Eind eerste kwartaal 2007 ontvangen 3.688 personen een bijstandsuitkering. Vorig jaar waren dat er nog 4.058. Breda hoort met deze daling tot de top drie van de grootste dalers van de steden die deze benchmark uitvoeren. Hiermee scoort Breda voor het vijfde kwartaal op rij beter dan het gemiddelde van deze steden. Opvallend is de grote afname van het aantal allochtone bijstandsgerechtigden in het eerste kwartaal van 2007. Dit aantal ligt eind eerste kwartaal onder de 600 personen. Dit komt doordat van het totale klantenbestand van Sociale Zaken er gemiddeld meer allochtonen een traject naar werk volgen.

Uitstroom uit bijstand hoger

Door de gunstige arbeidsmarkt en de inspanningen van de gemeente is vanaf juni 2005 de uitstroom uit de bijstand duidelijk hoger dan de instroom. Er gaan dus steeds meer mensen vanuit de bijstand aan het werk.

Breda, 26 juni 2007