Gemeente Breda

Bijzondere Bijstand voor meer mensen

De gemeente verhoogt op 1 juli de inkomensgrens voor bijzondere bijstand met 10%. Dit betekent dat mensen met een inkomen tot 110% van de bijstandsnorm vanaf die datum bijzondere bijstand kunnen aanvragen.

Op 21 juni, bij de bespreking van de Kadernota 2008, besloot de gemeenteraad om het armoedebeleid uit te breiden.

Doelgroep

Volgens het Armoedeprofiel 2006 kent Breda 7.806 huishoudens op bijstandsniveau. Door het verhogen van de inkomensgrens kunnen meer burgers een beroep doen op bijzondere bijstand. De gemeente heeft berekend, op basis van een trendberekening, dat ongeveer 2.500 huishoudens hiervoor in aanmerking komen. Helaas kent de gemeente deze huishoudens niet. Om deze mensen te bereiken doet de gemeente een beroep op intermediairs en start de gemeente na de zomervakantie een publiekscampagne.

Nieuwe normen

Bijzondere bijstand is voor noodzakelijke, niet dagelijkse kosten. Bijvoorbeeld voor een wasmachine, schoolkosten of een tandartsrekening. De bijdrage is afhankelijk van het inkomen en het vermogen. Het inkomen mag bij personen tot 65 jaar niet hoger zijn dan EUR 914 voor een alleenstaande, EUR 1.175 voor een alleenstaande ouder of EUR 1.306 voor gehuwden/samenwonenden. Bij personen vanaf 65 jaar liggen deze bedragen op EUR 998, EUR 1.230 en EUR 1.369. Het vermogen mag niet meer zijn dan EUR 5.245 voor een alleenstaande of alleenstaande ouder en EUR 10.490 voor gehuwden/samenwonenden. Bijzondere bijstand is aan te vragen bij loket Wegwijs in het Stadskantoor. Het aanvraagformulier is te downloaden via www.wegwijsbreda.nl.

Armoedebeleid

De Gemeente Breda trekt zich het lot aan van Bredanaars die moeite hebben om de eindjes aan elkaar te knopen. Voorkomen en bestrijden van armoede staat hoog op de politieke agenda. In de praktijk blijkt dat ook mensen met een inkomen net boven het bijstandsniveau in armoede leven. Voor deze groep is ondersteuning nodig.

Breda, 26 juni 2007