Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa: aangepaste kaders voor tariefregulering energietransport

26-06-2007

Deze zomer komt de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) met aangepaste kaders waarbinnen zij de tarieven voor het transport van elektriciteit en gas van de energiebedrijven in de periode 2008-2010 zal vaststellen. Gert Zijl, lid van de Raad van Bestuur van de NMa: Met deze aangepaste reguleringskaders draaien we de duimschroeven waar nodig steviger aan. Ons recente winstenonderzoek toonde aan dat de vier grootste geïntegreerde energiebedrijven met het transport van energie meer winst behaalden dan wij redelijk achten.

De NMa besloot tot het uitvoeren van een winstenonderzoek omdat de door haar toegepaste reguleringskaders inmiddels vier jaar van kracht zijn. De omvang van de winsten toonde aan dat de regulering van de transporttarieven strenger kan. Uit het onderzoek bleek overigens dat de energiebedrijven de winsten volledig binnen de bestaande wettelijke kaders hebben behaald. Gezien het geldende wettelijke kader was afroming van de winsten tussentijds niet mogelijk.

Volgende maand start de NMa de inzageprocedure ten aanzien van de aangepaste reguleringskaders. Allereerst wordt het zogeheten ontwerpmethodebesluit voor de regionale netbeheerders van gas gepubliceerd. Enkele weken later worden de ontwerpmethodebesluiten voor elektriciteit gepubliceerd. Zijl: Deze besluiten hebben naar verwachting prijsdempende effecten op de tarieven voor het transport van elektriciteit en gas. De doelstelling om een redelijke prijs voor afnemers te combineren met een garantie voor leveringszekerheid blijft hierbij het uitgangspunt.

De toezichthouder hecht veel waarde aan een zorgvuldig te volgen proces. Zij roept alle belanghebbenden dan ook op om hun reactie te geven. Deze zienswijzen worden verwerkt in de definitieve methode- en x-factorbesluiten die in oktober van dit jaar worden gepubliceerd. Aan de hand hiervan zal de NMa naar verwachting in december de tarieven vaststellen voor 2008.

Vanaf heden zal de NMa aan het eind van iedere reguleringsperiode onderzoek doen naar de omvang, herkomst en besteding van de winsten van geïntegreerde energiebedrijven. De uitkomsten van deze onderzoeken vormen het startpunt voor de regulering en de tarieven in de daarop volgende reguleringsperiode.

De NMa reguleert de netbeheerders, omdat zij van nature monopolist zijn en daardoor niet via concurrentie geprikkeld worden om te zorgen voor een optimale prijs-kwaliteit verhouding. De methodebesluiten prikkelen de bedrijven om doelmatiger te werken (via de zogenaamde doelmatigheidskorting ofwel x-factor) en zorg te dragen voor een goede kwaliteit van het netwerk (via de kwaliteitsterm, de q-factor). De NMa heeft in de periode 2001-2007 via regulering gezorgd voor een totale besparing van circa EUR 1,9 miljard.