Senternovem


26-06-2007 | Stadion Grow Lighting

Innovatie: Topgras

Het nog jonge bedrijf Stadium Grow Lighting (SGL) uit Waddinxveen scoort bij clubs als PSV, Arsenal en Liverpool met zijn concept voor een prima grasmat het hele jaar door. Het idee komt van rozenkweker Nico van Vuuren.

De Nederlandse glastuinbouw staat op eenzame hoogte als het gaat om hightech en innovatie. Een niveau waar andere branches nog wat van kunnen opsteken. Zo verbaasde rozenkweker en amateurvoetballer Nico van Vuuren uit Waddinxveen zich al jaren over de knollenvelden in Nederlandse - en buitenlandse- voetbalstadions. Zou dat nou niet beter kunnen? Van Vuuren zag zijn kansen en ging aan de slag: "In de rozenkwekerij draait alles om het optimaliseren van de teelttechniek. Met het toepassen van groeimodellen is nauwkeurig te berekenen wat er geproduceerd kan en moet worden. Stel dat we weten dat een vierkante meter rozengewas 250 rozen moet kunnen produceren en er komen slechts 230 rozen vanaf, dan hebben we allerlei gegevens tot onze beschikking om te kijken waar en wat er fout is gegaan. Gegevens die geregistreerd worden zijn: bodemvochtigheid, luchtvochtigheid, lichtniveau, planttemperatuur, CO2 etc. Deze data werden niet structureel geanalyseerd in de sportwereld. We hebben in eerste instantie vooronderzoek gedaan. Universiteiten, literatuurstudie, voetbalstadions bezocht en deskundigen in de sportwereld geraadpleegd. De conclusie was zeer snel getrokken, om verschillende redenen was de ontwikkeling van teelttechniek in de graswereld aan de lage kant."

Van Vuuren zag met een drietal medevennoten mogelijkheden en startte in 1999 met onderzoek wat resulteerde in de oprichting van het bedrijf SGL in 2002 naast zijn rozenkwekerij Porta Nova. Missie van SGL was: natuurlijk gras, in alle stadions ter wereld, het hele jaar door optimaal laten groeien, zodat het behouden blijft voor de professionele sportwereld.

SGL Concept staat voor de teelt van gras in donkere, koude omstandigheden. De groeifactoren zijn volledig gecontroleerd waardoor het hele jaar door er een goede grasmat is te garanderen. Een belangrijk onderdeel van het concept is de belichting. De assimilatielampen kunnen in verschillende vormen worden toegepast. Een vaste constructie in het stadion of mobiele units met lampen die over het veld rijden. Alles wordt aangestuurd door de Analyser, een geavanceerd computer analyse systeem dat op elk moment van de dag de groeicondities van het gras analyseert en rapporteert. De groundsmen van de clubs zijn er blij mee. Van Vuuren: "Ze krijgen na afloop nooit meer te horen dat ze hebben verloren door het slechte veld."

Het volledige artikel is te vinden in Management; N.7 van 2007, J.14; P.28;29;30;31;33.

Bron

Management; N.7 van 2007, J.14; P.28;29;30;31;33

Meer informatie

SGL website