Gemeente Amsterdam



dinsdag 26 juni 2007, 09.00 uur

PERSBERICHT

Jaarverslag 2006 Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland is verschenen

De Commissie voor de Politieklachten Amsterdam-Amstelland is wettelijk verplicht en onafhankelijk. De Commissie adviseert de korpsbeheerder sedert 1986 over de afdoening van klachten over het optreden van ambtenaren van politie.

Jaarverslag 2006:

meer adviezen aan de korpsbeheerder, meer klachtonderdelen en meer hoorzittingen

In 2006 zijn 545 klachtzaken afgerond. Dat is iets meer dan in het vorige verslagjaar. Van deze in 2006 afgehandelde klachtzaken, die voor een deel nog in voorgaande jaren waren ingediend, heeft de Commissie 209 adviezen aan de korpsbeheerder (en de burgemeesters in de regio) uitgebracht, 10% meer dan in 2005 (190 adviezen).

Het aantal hoorzittingen is in 2006 bijna verdubbeld ten opzichte van het voorgaande jaar (91 tegen 53). Deze consequentie van de wijziging van de Politiewet betekent dat zowel de klagers als de betrokken politieambtenaren vaker hun visie en mening tegenover de Commissie uiteen kunnen zetten.

In het verslagjaar 2006 is het aantal ingediende politieklachten overigens licht gedaald (553), terwijl het aantal klachtonderdelen (de verschillende gedragingen waarover wordt geklaagd) opnieuw is gestegen - in 2006 met bijna 10% ten opzichte van 2005.

De Commissie deed in 163 adviezen 482 uitspraken over gegrondheid van klachtonderdelen. Het percentage gegrond verklaarde klachtonderdelen is in het verslagjaar ten opzichte van 2005 fractioneel gestegen (van 15,4% naar 16,4%). Een klacht kan echter uit verschillende klachtonderdelen bestaan. Van alle door de Commissie behandelde klachtonderdelen werd 64% ongegrond verklaard. Dat betekent dat in gegrond verklaarde klachten meerdere klachtonderdelen gegrond werden verklaard.

In de aard van de politiegedragingen waarover werd geklaagd, hebben zich in het verslagjaar enige veranderingen voorgedaan. Net als voorgaande jaren werd het meest geklaagd over de bejegening.

Voorts deden zich bij de 44 diensten en wijkteams waarover werd geklaagd eveneens enkele opvallende verschuivingen voor. Een aantal van de sterkste dalingen van de aantallen klachtonderdelen werd gesignaleerd bij de Dienst verkeerspolitie (tegenwoordig genaamd: Dienst Controle Infrastructuur en Verkeer), wijkteam Houtmankade en wijkteam Van Leijenberghlaan. Een stijging werd geconstateerd bij onder andere: wijkteam Flierbosdreef, wijkteam Koninginneweg en wijkteam August Allebéplein. Uit de geregistreerde gegevens kan de oorzaak van deze stijgingen en dalingen niet worden verklaard.

Naast het cijfermatige gedeelte bespreekt de Commissie ieder jaar in haar jaarverslag enkele bijzondere onderwerpen die in de schijnwerpers zouden moeten staan. In het Jaarverslag 2006 zijn dit onder meer: . Bejegening
. Het optreden van de politieambtenaar die als hulpofficier van justitie zonder overleg met het openbaar ministerie beslissingen neemt, moet volgens de Nationale ombudsman toch worden beoordeeld. . Een 'uitnodiging' om op het politiebureau te komen lijkt wel vrijblijvend... . Vrijheid van meningsuiting, openbare orde en strafbare feiten . Dwangmiddelen en artikel 2 Politiewet: hulpverlening aan hen die dat behoeven. . Identiteitsbewijzen
. Arrestatieteam
. Zorgplicht
. Drnak

Voor de redactie:

Een exemplaar van het jaarverslag kan bij het voorlichtingsloket van het stadhuis worden afgehaald. De voorzitter van de Commissie, de heer mr. N.F. van Manen, is vandaag (dinsdag 26 juni 2007) tussen 3 en 6 uur voor een toelichting op het jaarverslag bereikbaar op 06 47 78 65 07.

---- --