Stichting Aids Fonds

Medische tv-special over mensen met hiv

22-06-2007
Op dinsdag 26 juni om 19.25 uur op Nederland
1 volgt de EO in de Medische Special drie mensen die ieder hun indrukwekkende, persoonlijke verhaal vertellen over hun leven met hiv. Aidsremmers zorgden ervoor dat zij hun leven na de hiv-diagnose weer opnieuw hebben ingericht. Zo zien we Frank Groenendaal, die voor zijn hiv-diagnose meefietste in de Nederlandse wielertop. En we volgen de Mexicaanse Sylvia De Rugama die na vele omzwervingen in Nederland haar leven weer heeft opgebouwd.

Ondanks dat aidsremmers een uitkomst zijn, kunnen er ook zichtbare, lichamelijke bijwerkingen zijn. Dit geldt voor Stoffer de Vries. Hij heeft last van lipodystrofie. Dit zijn verplaatsingen van lichaamsvet waardoor er op bepaalde plaatsen vetophopingen ontstaan en er op andere plaatsen juist weer vet verdwijnt. We volgen hem rondom een vier uur durende operatie.
Het Aids Fonds pleit ervoor dat mensen met lipodystrofie als gevolg van aidsmedicatie hun operatie vergoed krijgen. Het gaat hier immers niet om het 'opleuken van je uiterlijk' maar om het terugkrijgen van je normale gezicht en lichaam.