Gemeente Teylingen

speciaal onderwijs

College wil meewerken aan uitbreiding speciaal onderwijs

15 juni 2007

PERSBERICHT 15 juni 2007 - Het college van Teylingen heeft op 12 juni 2007 besloten de gemeenteraad voor te stellen mee te werken aan de uitbreiding van het voortgezet speciaal onderwijs in de regio Holland Rijnland. Het betreft het onderwijs aan zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Commissie Welzijn behandelt dit voorstel op 26 juni en de raad vervolgens op 12 juli a.s.

Voor het voortgezet onderwijs aan kinderen met opvoedingsproblemen zijn in het hele land wachtlijsten. Deze wachtlijsten worden alleen maar groter. Dit komt door de toenemende vraag naar dit type onderwijs maar ook omdat de rijksfinanciering tekort schiet. De portefeuillehouders Onderwijs binnen Holland Rijnland hebben in mei 2007 unaniem uitgesproken dat de regio zijn verantwoordelijkheid moet nemen om op korte termijn de wachtlijsten binnen Holland Rijnland weg te werken. De portefeuillehouders zouden hun colleges en raden vragen hieraan hun medewerking te verlenen.

Voor Teylingen betekent dit dat er met ingang vanaf het schooljaar 2007/2008 een tijdelijke nevenvesting van de Leo Kannerschool uit Oegstgeest komt. De nevenvestiging komt in de voormalige Kompasschool aan de Jacoba van Beierenlaan in Sassenheim.

Binnen een jaar beslist de regio waar in de Duin- & Bollenstreek de nevenvestiging definitief wordt gehuisvest. Dit kan in Teylingen zijn, maar mogelijk ook in Katwijk, Lisse of Hillegom.

Andere uitbreidingen van de Leo Kannerschool zijn met ingang van schooljaar 2007/2008 gepland in Leiden, Leiderdorp en Oegstgeest.

Teylingen stelt ook financiële middelen beschikbaar. Deze middelen zijn bestemd voor het in stand houden van de drie nevenvestigingen en het bekostigen van de extra groei van de Leo Kannerschool. Het Rijk schiet hierin tekort met de financiering. Als alle gemeenten binnen Holland Rijnland hun medewerking verlenen, zitten er per 1 augustus 2007 geen leerlingen voor het voortgezet onderwijs met opvoedingsproblemen meer thuis maar wordt aan hen dat onderwijs geboden dat in hun behoefte voorziet.