Gemeente Arnhem

Voorstel aan raad Arnhem te kiezen voor sluis (08-06-2007) Burgemeester en wethouders van Arnhem stellen de gemeenteraad voor om voor de invulling van de haven te kiezen voor de variant sluis. Van de drie varianten kreeg sluis bij het Preferendum, afgelopen woensdag, de meeste stemmen (47%) van de 11.430 kiezers. Omdat de opkomst (10,23 %) beneden de 30% is gebleven, maakt de gemeenteraad een keuze in een extra vergadering op dinsdag 26 juni. Het college stelt de raad voor om de variant sluis verder uit te werken. In dat geval krijgt het college de opdracht om de extra kosten van deze variant (3,6 miljoen euro) binnen de exploitatie van het Havenkwartier te vinden.

In het Masterplan voor het Rijnbooggebied (2004) en het plan voor de eerste fase van Rijnboog, waaronder het Havenkwartier, (2006) heeft de gemeenteraad na een uitgebreide dialoog met de inwoners gekozen vóór de haven. In het Preferendum konden de kiezers een voorkeur uitspreken voor de vorm van de haven; ook de uitwerking van de varianten heeft plaatsgevonden in een stadsdialoog. Bij de vaststelling van het Preferendum heeft de raad besloten dat de voorkeur van de kiezers bepalend is bij een opkomst van meer dan 30%. Bij een lagere opkomst kiest de raad. Deze situatie doet zich nu voor. Het college stelt de raad voor de keuze van de meeste kiezers te volgen.

Evaluatie
Onderzoeker Marcel Boogers van de Universiteit van Tilburg krijgt de opdracht om de inzet van het preferendum als middel van volksraadpleging te evalueren. Hierbij worden de uitgangspunten en de uitvoering van het preferendum geëvalueerd voor de beantwoording van de vraag, of het een geschikt middel is om de inwoners te vragen een keuze te maken. Tot het houden van een evaluatie is al vóóraf besloten als onderdeel van het gehele preferendum-proces.

Naast deze evaluatie laat het college ook onderzoeken, waarom de opkomst op 6 juni laag was. Daarbij gaat het om een onderzoek onder niet-kiezers om te achterhalen, waarom zij thuis bleven.