Ingezonden persbericht
Culinaire Boerenmarathon trekt drie keer zo groot aantal bezoekers als landelijk gemiddelde van Biologica
Afgelopen weekend werd in zes provincies een Culinaire Boerenmarathon gehouden ter ere van de 10e Open Dagen bij de biologische boer.
Organisator Stichting van Eigen Erf gaf aan zes topkoks de opdracht om, met de oogst van het land, op zes boerenerven een bijzonder proefmenu samen te stellen.
Ondanks de regen werd het op alle erven een spetterend feest. De koks trokken een groot aantal bezoekers. Gemiddeld waren dat er 1000. Volgens Biologica, die de landelijke tellingen doet, was dat twee a drie keer zo veel als op de andere 200 boerderijen van de landelijke Open Dagen. De Culinaire Boerenmarathon bewees zich hiermee als perfecte manier om het streven van Stichting Van Eigen Erf - lokale producten onder de aandacht brengen en biologisch eten uit eigen regio promoten - kracht bij te zetten.
Biologisch webwinkelen
De culinaire manifestatie zorgde bovendien bij veel bezoekers voor een kennismaking met de mogelijkheid om biologische producten van de boerderij via de webwinkel te bestellen. In o.a. Engeland heeft deze manier van milieuvriendelijk biologisch winkelen, met 80.000 klanten, al een grote vlucht genomen en ook in Nederland wordt er steeds meer gebruik van deze optie gemaakt.
Van Eigen Erf kent inmiddels elf webwinkels verspreid door Nederland met een gestaag groeiend aantal vaste klanten.
Uniek boerderijrecept van Fifteen's chef-kok Ben van Beurten
Op de Stadshoeve in Amsterdam kookte Ben van Beurten in de mobiele kookstudio van noordhollandsegrond, de succesvolle campagne van de provincie Noord-Holland om biologisch eten 'van dichtbij' onder de aandacht te brengen. Van Eigen Erf mag één van de gerechten publiceren.
biologisch voorgerecht van eigen erf
Risotto met tuinbonen en shi-take
4 personen
200 gram Risotto
50 gram Sjalotjes (fijn gesneden)
1 teentje Knoflook (fijngesneden)
100 gram Bleekselderij (fijngesneden)
1 dl witte wijn
1 liter groenten bouillon
1 dl olijfolie
150 gram tuinbonen (geblancheerd)
Bladpeterselie (fijn gesneden)
Parmezaanse kaas
Shi take gebakken
Zet de bleekselderij, sjalot, knoflook, aan in een beetje olijfolie
Doe hierbij de risotto en roer deze door totdat de rijst glazig word
Blus deze af met de witte wijn en kook deze in
Dan stapsgewijs de bouillon toevoegen totdat de risotto de juiste gaarheid heeft
De juiste gaarheid is wanneer je tussen je wijsvinger en duim een korrel fijn drukt en drie witte puntjes toont
Voeg als laatste de tuinbonen en fijn gesneden peterselie en gebakken shi take toe
Doe deze op een bord en besprenkel deze me olijfolie en parmezaanse kaas
Bron: Ben van Beurten
www.fifteen.nl
Kijk op www.vaneigenerf.nl voor een overzicht van verkooppunten bij de biologische boer
Einde persbericht