Socialistische Partij Rotterdam

ROOD presenteert deurbeleid-onderzoek 'Uitgaan of niet binnenkomen?'

24-06-2007 * Vrijdagavond presenteerde ROOD, jong in de SP, de resultaten van haar onderzoek naar het deurbeleid van Rotterdamse clubs en cafés in café Stalles op de Nieuwe Binnenweg. Anouk Pross en Kevin Levie van ROOD boden het rapport aan Henca Maduro, coördinatrice van het jongerenjaar 2009, en SP-raadslid Josine Strörmann aan. Caroline van de Stokke zorgde met gitarist Nico voor muziek.

Presentatie

Uit het onderzoek onder 223 Rotterdamse jongeren blijkt dat nog altijd vaak wordt gediscrimineerd bij Rotterdamse uitgaansgelegenheden. Allochtone jongeren horen vier keer zo vaak als autochtonen: 'het is vol', 'je bent geen vaste klant' of 'je moet lid zijn'. Van de allochtone jongeren die ondervraagd zijn is 71 procent wel eens geweigerd, tegenover 37 procent van de autochtone jongeren. Van de Marokkaanse jongens is zelfs 84 procent wel eens geweigerd. Natuurlijk moeten clubs jongeren die overlast veroorzaken kunnen weigeren, vindt ROOD. Maar discriminatie moet wel bestreden worden.

ROOD stelt daarom voor 'stapmariniers' in te voeren: ambtenaren of agenten die in de uitgaansgebieden aanwezig zijn, klachten van jongeren opneemt en het deurbeleid van clubs in de gaten houdt. Clubs zouden een 'vasteklantenpas' moeten invoeren om te voorkomen dat jongeren onterecht geweigerd worden omdat ze 'geen vaste klant' zouden zijn. Binnenkort zal de Rotterdamse SP-fractie die voorstellen ook aan de gemeenteraad voorleggen.

Caroline van de Stokke

Vrijdagochtend reageerde het Panel Deurbeleid Rotterdam - een samenwerkingsverband van onder andere gemeente, politie en clubs - in Metro dat zij zich niet herkenden in de resultaten van het onderzoek. "Als die jongeren daadwerkelijk gediscrimineerd worden, waarom zijn ze dan niet naar ons gekomen?", zei Vera Baumann namens het Panel.

Kevin Levie: "Het panel heeft ons onderzoek blijkbaar niet gelezen. Wij vinden het Panel op zich een goed initiatief, maar uit ons onderzoek blijkt dat jongeren nauwelijks weten van het bestaan ervan. Dat heeft er bijvoorbeeld mee te maken dat clubs zich niet aan de regel houden om informatie over het panel te verschaffen. Bovendien is de drempel om daar een klacht in te dienen veel te hoog. Per jaar worden er slechts dertig klachten ingediend. Wij willen een manier waarop jongeren laagdrempelig hun ervaringen met dubieus deurbeleid kwijt kunnen: via een 'stapmarinier' op straat bijvoorbeeld."

Zie ook:

* SP-jongeren willen 'stapmarinier' na eigen onderzoek deurbeleid (18-06-2007)
* Het rapport 'Uitgaan of niet binnenkomen?' (PDF)