Politie Groningen

Zondag 24 juni 2007

Provincie Groningen, 24-06-2007

Groningen: voetbal leidt niet tot problemen

De EK-wedstrijd van Jong Oranje tegen Jong Servië zaterdagavond is voor de politie zonder ernstige incidenten gepaard gegaan. Bij het stadion werden vier personen aangehouden voor onder meer belediging, het afsteken van vuurwerk en het zich niet kunnen legitimeren. Een van de bezoekers probeerde een deel van een vlag met het logo van de UEFA uit het stadion mee te nemen. De meeste Servische supporters gingen na afloop van de verloren wedstrijd naar huis. In de binnenstad van Groningen, waar ook de Landenweek werd gevierd, deden zich wel enkele incidenten voor, maar deze stonden los van het voetbal.

Groningen: arrestatie voor afsteken vuurwerk

De politie arresteerde zaterdagnacht tijdens een muziekvoorstelling op de Grote Markt een 29-jarige Groninger die tussen het publiek zwaar vuurwerk afstak. Hij deed dat ook vlak bij het podium waardoor de zangeres het optreden even staakte. De verdachte werd door de politie uit een grotere groep personen gehaald en ingesloten. Het vuurwerk was van een dusdanig zwaar kaliber dat het een wonder was dat niemand van de omstanders letsel opliep.

Groningen: Schuitendiep ontruimd

De politie moest zaterdagnacht met onder meer behulp van paarden en een diensthond vanwege vechtpartijen tussen cafébezoekers de aanwezigen van het Schuitendiep verwijderen. Daarbij werd met de wapenstok een aantal klappen uitgedeeld. De politie kwam in actie nadat op straat zon veertig personen met elkaar op de vuist waren gegaan. Daarbij was ook met een terrasstoel op mensen ingeslagen. Uiteindelijk werden vier personen aangehouden wegens mishandeling. Een omstander moest door een arts worden behandeld. Een aanwezige in een café werd onwel en werd door ambulancepersoneel behandeld. De oorzaak van de vechtpartij is niet geheel duidelijk. Mogelijk dat onenigheid tussen twee cafés een rol heeft gespeeld. Veel betrokkenen verkeerden onder invloed. De politie doet verder onderzoek.

Groningen: aanhoudingen na mishandeling

Drie mannen werden zaterdagnacht op de Gelkingestraat door de politie uit een taxi gehaald nadat ze op de Grote Markt een man hadden mishandeld. Het tot nu toe onbekende slachtoffer liep daarbij letsel aan het hoofd op en werd naar een ziekenhuis vervoerd. De drie verdachten, een 28-jarige inwoner van Emmen en een 27-jarige en een 20-jarige inwoner van Groningen, waren na de mishandeling in een taxi gestapt. Die kon al snel door de politie tot stoppen worden gedwongen. Het trio is aangehouden.

Groningen: man gestoken

Een 33-jarige bewoner van de Marmerstraat werd zaterdagnacht in zijn woning door vermoedelijk een buurman met een mes gestoken. De man kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis. De 30-jarige buurman werd kort na de steekpartij bij de woning door de politie aangehouden. Het slachtoffer was wakker geworden doordat iemand de voordeur van zijn woning forceerde. Onmiddellijk daarna stapte een buurman zijn slaapkamer binnen en stak op hem in. Het slachtoffer werd in de borst en een arm geraakt. Volgens de verdachte was hij tot zijn daad gekomen uit frustratie over geluidsoverlast. De man is ingesloten.

Appingedam: auto in sloot

Vermoedelijk door het onwel worden van de 78-jarige bestuurder belandde zaterdagmorgen op de provinciale weg N360 bij Appingedam een auto in de sloot. De bestuurder en diens vrouw werden door de brandweer uit de wagen gehaald. Het uit Wagenborgen afkomstige echtpaar werd voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht.

Bedum: nagenoeg ongedeerd na zwaar ongeluk

Een ogenschijnlijke zware aanrijding op het viaduct over de Eemshavenweg bij Bedum liep zaterdagmorgen voor de betrokkenen redelijk goed af. Een 25-jarige automobilist uit Middelstum wilde de Sint Annerweg oprijden, verleende voorrang aan een voorbijganger maar zag een tweede auto over het hoofd. In deze auto zaten de 26-jarige uit Appingedam afkomstige bestuurder, zijn 27-jarige echtgenote en hun 9 maanden oude baby. De zuigeling, die goed in een kinderstoeltje zat, bleef ongedeerd. De ouders hadden pijn in de borststreek en schouder. De veroorzaker van het ongeluk en zijn passagiers, een 23-jarige vrouw uit Middelstum en een 27-jarige inwoner van Harkstede, kwamen nagenoeg met de schrik vrij. Alle betrokkenen werden door ambulancepersoneel behandeld en hoefden niet naar het ziekenhuis. Beide auto's raakten zwaar beschadigd. De verkeerspolitie zet de aanrijding op papier.

Zevenhuizen: meisje geslagen

Een 23-jarige inwoner van Oosterwolde werd zaterdagnacht door de politie aangehouden nadat hij een 17-jarige bezoekster van een discotheek in Zevenhuizen had geslagen. Het meisje was in de drukte per ongeluk tegen de man aangelopen en had haar excuses aangeboden. Hij ging desondanks door het lint, greep haar vriend bij de keel en sloeg daarna op het meisje in. De Fries is ingesloten.

Alteveer: opnieuw zonder rijbewijs

De politie heeft zaterdagavond de auto van een 20-jarige inwoner van Alteveer in beslag genomen. Agenten zagen de man rijden terwijl hij geen rijbewijs heeft en hiervoor al diverse keren is bekeurd. De Alteveerster had recent een laatste waarschuwing gehad dat bij een volgende keer zijn auto van de weg zou worden gehaald. Dat gebeurde dus ook. De auto, een cabriolet, was niet verzekerd.

Stadskanaal: omstanders grijpen vandaal

Een 33-jarige inwoner van Stadskanaal werd zaterdagnacht door omstanders gegrepen nadat de man de spiegel van een auto had getrapt. Hij kon met moeite in bedwang worden gehouden en werd door de gealarmeerde politie in de boeien geslagen. De verdachte was dronken en wist niet te vertellen waarom hij de spiegel had vernield. De man is ingesloten.

Blijham: kermisganger mishandeld

Een 21-jarige inwoner van Zuidhorn liep zaterdagnacht letsel op bij een mishandeling op de kermis in Blijham. De man was om onbekende reden getrapt en geslagen door een 26-jarige Blijhamster. De verdachte werd bij zijn woning door de politie aangehouden. Kort ervoor hadden omstanders nog een mes van de verdachte afgenomen. De Blijhamster is ingesloten.

Provincie: rijden onder invloed

Op diverse plekken in de provincie werden zaterdagavond- en nacht automobilisten betrapt op rijden onder invloed. Een 25-jarige uit Groningen afkomstige bestuurder van een bestelauto werd in Winschoten staande gehouden en had 1,25 promille alcohol in zijn bloed. De man bleek bovendien nog een aantal niet betaalde bekeuringen open te hebben staan. In verband daarmee werd zijn auto buiten gebruik gesteld.

In Zuidbroek viel het rijgedrag van een 46-jarige automobilist uit Hoogezand erg op. De man botste op een haar na tegen een geparkeerde auto. Het stopteken van de politie werd eerst niet gezien. De automobilist bleek met een promillage van zon 2,1 zwaar onder invloed. Zijn rijbewijs is ingevorderd. In Veendam liep een 41-jarige automobilist tegen de lamp. De man werd gecontroleerd omdat hij geen gordel droeg. Ook hij was danig onder invloed. De ademanalyse leverde een score van ruim 1,9 promille op.

Een bezoeker van een discotheek in Zevenhuizen maakte het helemaal bont door op enkele portiers in te rijden die hem op zijn gevaarlijk rijgedrag wilden aanspreken. De mannen wisten het vege lijf te redden door aan de kant te springen. Het lukte hen de bestuurder, een 18-jarige inwoner van Haulerwijk, in de kraag te grijpen en aan de politie over te dragen. Hij had een promillage van 1,2. Behalve voor het rijden onder invloed wordt ook proces verbaal opgemaakt voor het inrijden op de portiers.

Op dezelfde parkeerplaats bij de horecagelegenheid werd een 28-jarige inwoner van Tolbert aangehouden voor rijden onder invloed. De automobilist reed slingerend de parkeerplaats op en vond het nodig tegen een politieauto te slaan die daar in verband met een andere zaak stond. Bij controle bleek een promillage van 1,8. In de auto lagen een groot model luchtdrukpistool en henneptoppen. De 28-jarige was niet in het bezit van een rijbewijs. Dat document was eerder al ongeldig verklaard.

In Farmsum botste een 21-jarige inwoner van Delfzijl met zijn auto tegen enkele bloembakken. De man ging er vandoor maar reed terug om zijn kentekenplaat op te halen. De politie zag de Delfzijlster rijden, hoewel van dat laatste niet echt meer sprake was. Door een vastzittend achterwiel bewoog de auto zich scheef over de weg voort. De bestuurder zat met een promillage van iets meer dan 1,9 ver boven de limiet.

Een 38-jarige inwoner van Groningen liep op de Bedumerweg in zijn woonplaats tijdens een controle tegen de lamp. Ademanalyse toonde een promillage van 1,25 aan.