Europa Hoera

Een verslag van de forumdiscussie Europa Hoera zoals dit op de site van de RSG-Enkhuizen te vinden is. Tevens vindt u hier ook een korte video-impressie.
Druk op deze link
http://www.rsg-enkhuizen.nl/showpage_paarsgroen.asp?steID=2&item=4866

OF: RSG Enkhuizen.
doorklikken naar NIEUWS
doorklikken naar het nieuwsitem EUROPA HOERA.

Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl

Europa staat volop in de belangstelling. Moet er een Europese grondwet komen? Hoeveel macht moeten de lidstaten afstaan aan Brussel? Moet Turkije lid worden van de Unie? Vragen genoeg. We zouden daardoor bijna vergeten waarom Europa ging samenwerken na de Tweede Wereldoorlog. Kijk en luister nog eens wat Winston Churchill daarover te zeggen had in 1946: video Churchill.

Over de Europese Unie en de vragen van vandaag de dag ging het debat in de kleine aula van de RSG. Vier specialisten, namelijk Dorette Corbey, europarlementariër voor de PvdA, Piet Karemaker, directeur van Syngenta Zaden, Jan Franx, wethouder in Enkhuizen en SP statenlid Bert Putters, debatteerden over het thema: EUROPA HOERA? Kijk hier naar een video-impressie van het debat: video debat.
Syngenta moet met haar producten voldoen aan de Europese regelgeving. Daarom heeft dit Enkhuizer bedrijf voortdurend contact met 'Brussel'. Op dit moment is er sprake van de overname van een Duits bedrijf, waardoor Syngenta een nog grotere speler op de internationale markt wordt. Het bedrijf produceert op industriële schaal zaden voor perkplanten en zaden voor voedselgewassen. Het bedrijf is een grote en veelzijdige werkgever in onze regio en biedt goede kansen voor onze (RSG-)jeugd op de arbeidsmarkt. Voor Piet Karemaker is het al met al 'Europa Hoera'.
Natuurlijk is Dorette Corbey als europarlementariër ook een ferm voorstander van Europa. Maar ze liet desgevraagd door discussieleider Jan Ettes ook een kritisch horen. Niet alles hoeft vanuit Brussel geregeld te worden. Er moet voldoende ruimte zijn, binnen de afgesproken kaders, voor nationale besluitvorming. Hoopvol waren Dorette Corbey en Piet Karemaker over de mogelijkheid algen aan te zetten middels 'genetisch modificeren' tot de productie van bio-brandstof.

Jan Franx sprak o.a. over de enorme veranderingen voor landen in Oost-Europa die lang van stijgende welvaart waren afgesneden in de tijd van het communisme. Natuurlijk moet je die landen de kans bieden hun achterstand in te halen. Daar hebben ze recht op. Hij snapte dan ook niet dat de SP daar op tegen kon zijn.
Koren op de molen van Bert Putters. Socialisten zijn geen communisten. Bert ergerde zich aan het maandelijks verhuizen van het Europees Parlement van Brussel naar Straatsburg en aan andere geldverslindende bureaucratie.
Ook is hij ontevreden over het uit handen geven van nationale besluitvorming. Hij memoreerde dat zelfs 45 % van de PvdA aanhang tegen de grondwet stemde. Regeerders doen er verstandig aan naar hun kiezers te luisteren.

De forumleden beaamden dat de maandelijkse verhuizing van het EP een noodzakelijk kwaad is, maar noodzakelijk vanwege de compromissen die in het verleden over dit onderwerp zijn bereikt. Lid zijn van Europa betekent voortdurend compromissen sluiten met alle betrokken landen.
Jan Ettes moedigde de zaal aan op deze discussie in te haken. Luistert Europa ook naar de jeugd? Twee leerlingen lieten zich horen. Lioubov maakte zich zorgen over genetisch gemodificeerd voedsel. Dorette Corbey en Piet Karemaker konden haar gerust stellen. Een andere leerling vond dat Nederland best een hoop zaken zelf kon regelen. Ook daarover waren de forumleden het in grote lijn met deze spreker eens.

Toen er geen vragen meer waren werden de forumleden en discussieleider Ettes bedankt met een fraaie bos bloemen en kregen onze toekomstige H4-leerlingen een agenda met de toepasselijke titel: 'Aan jou de keus'.