Ingezonden persbericht
PERSBERICHT 23 juni 2007
10e editie van Amsterdam Roots Festival trekt 65.000 bezoekers.
Het Amsterdam Roots festival trok weer een groot en divers publiek: in totaal 65.000 bezoekers. Dit is een stijging van 1000 bezoekers ten opzichte van vorig jaar. Van 16 t/m 23 juni speelden in vijf locaties in Amsterdam bands vanuit de hele wereld. Daarnaast was er nog het randprogramma Roots in Beeld en, nieuw dit jaar, een Off-Roots in Sugar Factory en Dansen op het Leidseplein. Zo'n 50 bands en daarnaast dj's, dansacts, workshops, films en een foto-expositie lieten het thema Rhythms of The World zien en horen. Hoogtepunten waren de openingsavond Ritmo do Brasil met veel Braziliaanse sterren, Diego el Cigala met een overrompelende show in het Concertgebouw, de drukbezochte Fuego Latino night met o.a. Africando en Yerba Buena en als afsluiter de Kameroense soul van Manu Dibango .
Op de openingsavond Ritmo do Brasil gaven in Paradiso gaven drie Braziliaanse bands samen met de Amsterdamse band Zuco 103 een overtuigende show, met als speciale gasten Batuque Batucada. Deze jonge samba groep trommelde eerder al het publiek los, Nequinho da Beija Flor bracht de echte samba sound uit Rio de Janeiro. Vuurwerk kwam er aan het eind van de avond met de funky hiphop van BNegao.
De gratis festivaldag Roots Open Air, traditioneel op de eerste zondag van de festivalweek, was weer een zeer goed bezochte festivaldag. In het Oosterpark ging de zon schijnen en het werd weer net zo druk als vorig jaar (circa 58.000 bezoekers). Een zeer gemêleerd publiek genoot van internationale en nationale bands op 7 podia en ontmoette elkaar al flanerend door het park.
Woensdag liet de Spaanse flamenco ster Diego el Cigala in het Concertgebouw een mix horen van flamenco, Cubaanse ritmes en jazzy vibes. Zijn eerste optreden in Nederland eindigde met een staande ovatie en stampend voetenwerk van een dolenthousiast publiek. Koraspeler Toumani Diabaté en zijn Symfonie de la Kora met zeven koraspelers brachten voor de pauze een show vol Afrikaanse ritmiek.
Vrijdag 'rockte' het Tropentheater met Orquesta Tipica Fernandez Fierro, een jong orkest met ex-metal en rockmuzikanten die tangomuziek brengen in een geheel eigen stijl. De Melkweg puilde uit zijn voegen op de Fuego Latino avond; er was Afrikaanse salsa van Africando, Cubaanse passie van Manolito y su Trabuco maar ook de hippe cross-over uit Nueva York van Yerba Buena. Een primeur was de Afro-Caribische muziek van Andy Palacio & The Garifuna Collective.
Zaterdag werd het Tropentheater een stijlvolle Argentijnse club met de electro tango van Otros Aires. In Paradiso overtuigde de Koerdische diva Aynur voor een jong publiek. En in het derde podium die nacht, de Melkweg, klonken balkan beats van Mahala Rai Banda en Besh o droM, en verraste de twee zangeressen Dhobet Gnahoré en Netsayi met een sterke show. Hun Acoustic Africa sound vond veel bijval van het publiek. Afsluiter was de 74-jarige top artiest Manu Dibango die met zijn Soul Makossa Gang het festival tot een swingend einde bracht.
---
Ingezonden persbericht