GroenLinks

Eurotop: rommelig compromis bevat nog altijd stappen vooruit

Europese top 23 juni 2007

De Europese regeringsleiders hebben een akkoord bereikt over een nieuw EU-verdrag. GroenLinks vindt het gesloten compromis rommelig en ondoorzichtig. De verdragsherziening zet vooral stappen achteruit ten opzichte van de Europese Grondwet, maar biedt enkele voordelen boven de huidige verdragsregels.

Zoals bijvoorbeeld: meer zeggenschap voor het Europees Parlement en bindende grondrechten.

Twijfels GroenLinks
Onderhandelingen achter gesloten deuren. Nationale uitzonderingen op het grondrechtenhandvest. Een verdeelde Europese inbreng in de VN-Veiligheidsraad. Richtlijnen en verordeningen in plaats van wetten. Het zoveelste wijzigingsverdrag bovenop de bestaande verdragen.

Afgaand op het mandaat voor de nieuwe verdragsherziening dat de regeringsleiders vannacht vaststelden, is de Europese Grondwet in 2005 verworpen omdat de nee-stemmers meer achterkamertjespolitiek en meer rechtsongelijkheid verlangden, meer Europese machteloosheid op het wereldtoneel, verhullend taalgebruik en ondoorzichtige spelregels.

Wij durven het te betwijfelen.

Positief
Slechts enkele van de overeengekomen wijzigingen zijn verbeteringen ten opzichte van de Europese Grondwet: betere bescherming van publieke voorzieningen en maatschappelijke ondernemingen zoals woningcorporaties, solidariteit bij energiecrises, een versterkte rol voor nationale parlementen.

Eerlijk is eerlijk, deze magere oogst is ook te wijten aan de protagonisten van het nee-kamp in 2005. Zij, niet de regeringsleiders, zijn begonnen met het windmolengevecht tegen de symbolen van een `Europese superstaat'.

Het vannacht gesloten compromis is rommelig en ondoorzichtig. Toch biedt het nog altijd voordelen boven de huidige verdragsregels: meer zeggenschap voor het Europees Parlement, meer openbaarheid, minder veto's, een duidelijker afbakening van bevoegdheden, bindende grondrechten en het burgerinitiatief.

Een eindoordeel geeft GroenLinks pas na afloop van de Intergouvernementele Conferentie, wanneer de definitieve tekst van het verdrag is vastgesteld.

Zie ook:

* conclusies van de Eurotop met akkoord over verdragsherziening (vanaf pagina 15)

* dossier Toekomst van de EU