Ministerie van Algemene Zaken


1red18208
22-06-2007, NOS, Met het oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

GESPREK MET VICE-PREMIER BOS NA AFLOOP VAN DE MINISTERRAAD OVER DE

PARTICIPATIETOP EN HET ONTSLAGRECHT

PARTICIPATIETOP EN ONTSLAGRECHT

SLOTBOOM:
Wanneer is de participatietop een succes?

BOS:
Als we afspraken met elkaar weten te maken waardoor we 200.000 mensen die nu geen baan hebben, en dat op eigen kracht ook niet makkelijk zullen redden omdat ze te weinig opleiding hebben of te oud zijn of een taalachterstand hebben, als we die mensen aan een baan kunnen helpen.

SLOTBOOM:
Moet daar ook een akkoord over het ontslagrecht bij zijn?

BOS:
Er moet niets.

SLOTBOOM:
Is het gek om te denken dat over dat ontslagrecht wel even gesproken wordt maar tussen haakjes komt te staan en dat daar geen overeenstemming over zal worden gesloten?

BOS:
Nee, dat zou kunnen. Ik lees de kranten ook, dus ik hoor en zie ook wel dat niet iedereen daar bij voorbaat over eens is.

SLOTBOOM:
Zeggen de vakbonden: even kort over praten en dan is het mooi geweest.

BOS:
Ja, en de werkgevers denken er weer wat anders over. Dat moeten we gewoon maar even bekijken hoe dat gaat woensdag.

SLOTBOOM:
Wat is nou eigenlijk afgelopen dinsdag afgesproken? Is er binnen het kabinet een akkoord over hoe het verder moet met het ontslagrecht?

BOS:
Nee, in het kabinet is vooral gesproken over wat we nou in kunnen zetten van onze kant om te zorgen dat die 200.000 mensen aan een baan komen. We zitten daar met drie partijen bij elkaar: werkgevers, werknemers en de overheid. Gemeenten zullen waarschijnlijk ook nog aanschuiven. Dan heb je vier partijen die allemaal hun steentje zullen moeten bijdragen om te zorgen dat die mensen aan een baan komen. En dat gesprek hebben we goed met elkaar voorbereid de afgelopen dagen.

SLOTBOOM:
Dus voor de duidelijkheid: er is geen akkoord over het bijvoorbeeld beperken van de ontslagvergoeding?

BOS:
Nee, we hebben in het coalitieakkoord afgesproken dat er over het ontslagrecht gesproken mag worden. Dat zal ook dus gedaan worden. Maar er zal geen voorstel van het kabinet op tafel liggen.

SLOTBOOM:
Maar hoe kwam het dan dat toch dinsdag de indruk is ontstaan dat er inderdaad tussen CDA, CU en PvdA binnen het kabinet uitgebreide afspraken zijn gemaakt? Neem bijvoorbeeld die gouden handdruk die beperkt zou worden. Dat zijn toch vrij specifieke elementen. Komen die dan zo maar uit de lucht vallen?

BOS:
Ik weet ook niet hoe ze in die kranten gekomen zijn. Ik denk ook dat het een goede gewoonte is om niet alles te geloven wat er in kranten staat. Maar wat ik wel weet, is dat er natuurlijk de afgelopen weken en maanden wel over dat onderwerp gesproken is. Ik bedoel, alle partijen die meedoen aan die participatietop hebben zich moeten afvragen: Wat heb je nou nodig om 200.000 mensen aan een baan te helpen? En als dan de werkgevers zeggen: 'Nou, het ontslagrecht moet ook gewijzigd worden,' dan denk je daar natuurlijk wel over na. Dan loop je alles af. Dus het is een onderwerp waarover gesproken is en gediscussieerd is, maar er zal geen voorstel van het kabinet liggen woensdag op de participatietop over het ontslagrecht.

SLOTBOOM:
En er zijn geen piketpalen geslagen binnen het kabinet hoe het dan verder zou moeten als er geen afspraken over dat onderwerp op die participatietop zijn?

BOS:
We hebben ons voorbereid op een goede inbreng van de kant van het kabinet. We weten dat het dan in ieder geval wat betreft de werkgevers ook over het ontslagrecht moet gaan. Maar voor ons staat maar één ding centraal en dat is hoe we 200.000 mensen aan een baan kunnen helpen.

SLOTBOOM:
Ik vraag er even over door omdat het een heel gevoelig onderwerp is. Het heeft in de verkiezingen gespeeld. Waarom heeft het dan zo lang geduurd voordat besloten kon worden tot die participatietop? Want ik begrijp wel dat het ontslagrecht niet het enige is en, u zegt het al, er zijn een heleboel andere maatregelen om die 200.000 mensen aan het werk te krijgen. Maar we weten toch dat het ontslagrecht het gevoelige punt was?

BOS:
Maar dat heeft met een paar dingen te maken. Het eerste heeft specifiek betrekking op het ontslagrecht. U spreekt nu ook een paar keer over ontslagrecht, maar daar kun je zo verschrikkelijk veel verschillende dingen onder verstaan, dat dat op zich al voor enorm veel verwarring zorgt. Heb je het over het feit dat hoge inkomens met gigantische gouden handdrukken ontslagen worden? Of heb je het over de bureaucratie die met de procedure gepaard gaat? Of heb je het over het feit dat scholing eigenlijk in ontslagprocedures niet of nauwelijks een rol speelt? Ik bedoel, we moeten dus heel precies zijn en ook de werkgevers moeten heel precies zijn als ze het daarover willen hebben. Daarnaast, de 200.000 mensen die we aan een baan willen helpen dat zijn geen mensen die dat op eigen kracht makkelijk vinden. Die hebben allemaal ergens iets waardoor dat een slag moeilijker is. Taalachterstand, opleidingsachterstand, ze willen deeltijd werken, ze zijn opgeleid in een sector waar net de banen niet zijn. Nou, allemaal dat soort dingen. En zowel de werkgevers als de werknemers als wij, we moeten ons dus afvragen wat wij inzetten om die mensen aan een baan te helpen. Soms kost dat ook geld. Dat geld moet je dan weer hebben. Dus dat zijn allemaal vragen die je dan langs moet lopen met elkaar en dat heeft wel even tijd gekost. Maar het is ook geen geringe ambitie.

SLOTBOOM:
Laat ik dan even iets specifieker worden. In het regeerakkoord wordt gesproken over die gouden handdruk, voor de publieke en semi-publieke sector. Eén jaarsalaris. Is het dan gek om te denken dat je dat dan ook wilt voor die private sector, dat ene jaarsalaris als maximum? Want dat is ook ter sprake geweest deze week.

BOS:
Nou, misschien dat dat door een van de partijen wordt ingebracht.

SLOTBOOM:
Dat kan ook door het kabinet zijn?

BOS:
Het kabinet zal geen voorstel doen woensdag.

SLOTBOOM:
Maar dat zou ook de inzet van het kabinet zijn. Dat ze zeggen: dat vinden we geen gek idee want als je dat voor de publieke sector doet en voor de private sector, dan is dat één.

BOS:
Een heleboel dingen zijn mogelijk, maar voor het kabinet staat woensdag centraal: Hoe krijgen we 200.000 mensen aan het werk? Hoe krijgen we afspraken met vakbonden en werkgevers om dat voor elkaar te krijgen? We weten dat ontslagrecht dan ook besproken zal worden. We weten ook dat het gevoelig ligt, dat niet iedereen het over alle aspecten daarvan eens is. Dat gaan we gewoon stap voor stap bekijken.

SLOTBOOM:
En als het er niet uitkomt dat onderdeel, is het iets wat dan verder in het kabinet wordt besproken zodat het kabinet zelf verder gaat kijken?

BOS:
We gaan ongetwijfeld na woensdag in de ministerraad terugkijken op wat er wel afspraken uit is gekomen en wat niet. We hebben altijd gezegd, maar dat gaat niet over het ontslagrecht, maar als de afspraken tussen vakbonden en werkgevers onvoldoende zijn om die 200.000 mensen aan het werk te helpen dan zullen we het op de een of andere manier zelf moeten doen. We hebben een eigen verantwoordelijkheid. Maar we nemen die dialoog met de vakbonden en de werkgevers wel serieus. Want ik ben er persoonlijk van overtuigd dat het ons niet zal lukken als ze niet met ons mee willen werken.

SLOTBOOM:
Aanstaande woensdag, het is voor u de eerste keer dat u erbij bent neem ik aan. Want de minister van Financiën is er normaal gesproken ook bij. Verheugd u zich erop? Jongerius zit er, Balkenende natuurlijk ook.

BOS:
Ik heb nog nooit bij zo'n sociale top gezeten. Het gaat over iets wat ik heel erg belangrijk vind. Ik verheug me er vooral op dat ik hoop dat we in staat zijn om resultaat te boeken. Een beetje met elkaar praten en met niks naar buiten komen, daar verheug ik me niet op. Maar 200.000 mensen aan een baan helpen die daar echt wat aan hebben en die het zonder die afspraken niet zou lukken, dat is het waard.

SLOTBOOM:
We zullen zien of het een vrolijke persconferentie wordt woensdag.

BOS:
Okay.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, GB)