Ingezonden persbericht
Leiden, 19 juni 2007
Verzamelaar Ten Kate in de spotlights
Collectie Indianen van Noord-Amerika
Museum Volkenkunde
23 juni tm 25 november 2006
Deze zomer richt Volkenkunde de schijnwerpers op een belangrijke Indianen collectie die aan het einde van de negentiende eeuw verzameld is. De kleine tentoonstelling (ongeveer 100 voorwerpen) maakt deel uit van de reeks 'Collecties in de Spotlights' waarin het museum zijn bijzondere verzamelingen onder de aandacht brengt. De directe aanleiding is het afrondend onderzoek naar deze verzamelaar.
Herman Frederik Carel ten Kate (1858-1931) groeide op in Den Haag tussen kunstenaars, schrijvers, en intellectuelen. Jeugdboeken maakten hem nieuwsgierig naar verre landen en vreemde volken. Vooral Indiaans Noord-Amerika wekte zijn interesse. Hij wilde 'wetenschappelijk reiziger' worden en bekwaamde zich aan universiteiten in allerlei vakken die hem daarbij van pas kwamen: etnografie en medische wetenschappen. Zo werd hij arts en antropoloog. Tussen 1882-88 deed hij als eerste etnografisch en archeologisch onderzoek onder de Indianen van het Zuidwesten.
De Seneca Indianen namen Ten Kate op in hun stam als lid van de Clan van de Wolf onder de naam Odágot, wat 'Helder Licht' betekent.
Ten Kate besteedde zijn hele leven aan reizen en onderzoek in onder andere Lapland, Mexico, Suriname, Indonesië, Japan en Tunesië. Er verschenen boeken en artikelen in internationale tijdschriften. Hij stond kritisch tegenover het koloniale beleid en was een vroege voorvechter van de rechten van inheemse volken. Naast zijn wetenschappelijke interesse voor de Noord-Amerikaanse Indianen voelde Ten Kate zich vooral ook persoonlijk bij hen betrokken.
De Ten Kate collectie
Ten Kate maakte twee onderzoeksreizen door Noord-Amerika. De kosten daarvan werden vooral door zijn vader gedragen en voor een klein deel door het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap. Ten Kate verzamelde ongeveer 450 voorwerpen; behalve objecten voor dagelijks gebruik ook sier- en kunstvoorwerpen. Van de verschillende Indianenstammen zijn uiteenlopende, karakteristieke voorwerpen geëxposeerd, zoals keramiek van de Zuni, gevlochten manden van de Hopis, Yumans en Apaches en sieraden en geweven wollen dekens van de Navajos.
De Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen en het Ministerie van Binnenlandse Zaken verleenden subsidie, waarmee Ten Kate voorwerpen voor het Volkenkundig Museum in Leiden aankocht. In 1887-1888 deed Ten Kate opgravingen voor de Hemenway Expeditie in Arizona en New Mexico. Hij was een van de eerste wetenschappelijk geschoolde verzamelaars in Indiaans Noord-Amerika, en documenteerde zijn verzamelactiviteiten. Daarom wordt de Leidse Ten Kate collectie in Europa als een van de belangrijkste uit Indiaans Noord-Amerika beschouwd. In de collecties van het Wereldmuseum in Rotterdam en het Musée de l'Homme in Parijs bevindt zich een klein aantal stukken dat Ten Kate in Noord-Amerika bij elkaar bracht.
Verzamelaar Ten Kate in de spotlights - Collectie Indianen van Noord-Amerika
Galerijtentoonstelling in Museum Volkenkunde
23 juni tm 25 november 2006
Steenstraat 1 Leiden | t 071 5168 800 | www.volkenkunde.nl | info@volkenkunde.nl
Openingstijden: di tm zo 10-17 uur. Ma gesloten.
Entree: 7,50 / 4,00 /Mk gratis. Elke woensdag gratis entree tot de vaste en galerijtentoonstellingen.
Ingezonden persbericht