Stichting Aids Fonds

Het AmsterdamDiner steunt komende drie jaar ziektekostenverzekeringen in Afrika

20-06-2007
15 jaar AmsterdamDiner voor aidsbestrijding:
Van 80 tafels op de Dam tot 1200 gasten in de Heineken Music Hall Op zaterdag 23 juni vindt voor de 15de keer het AmsterdamDiner plaats. Het diner heeft zich sinds 1992 ontwikkeld tot een van de meest gewaardeerde benefietgala's in Nederland. De 14 edities brachten samen bijna 2,2 miljoen euro op voor de aidsbestrijding en hebben geleid tot de oprichting van De Grote Onderneming, een platform van 80 middelgrote en grote bedrijven dat zich inzet voor aidsprojecten. Tijdens de 15de editie van het AmsterdamDiner maken het Aids Fonds en De Grote Onderneming bekend dat de komende drie jaar de opbrengsten van het AmsterdamDiner worden geïnvesteerd in
ziektekostenverzekeringen in Afrikaanse landen. Hiermee krijgen mensen met lage inkomens onder andere toegang tot aidsremmers. Door deze aanpak zal de gezondheidszorg in zijn geheel structureel verbeterd worden. Dit project sluit aan bij de Aids Fonds-campagne 'Iedereen heeft recht op aidsremmers'.

Steun voor Health Insurance Fund tijdens 15e AmsterdamDiner De komende drie jaar, tot en met het AmsterdamDiner in 2009, gaat de opbrengst naar het Health Insurance Fund. Dit innovatieve verzekeringsfonds voor landen in Afrika stelt mensen met een laag inkomen en hun families in staat om zich collectief te verzekeren voor hun gezondheidszorg. Dankzij een subsidie op de premie kunnen zij gebruik gaan maken van basisgezondheidszorg, waaronder aidsremmers. Na Nigeria, zal het Health Insurance Fund nu ziektekostenverzekeringen mogelijk maken in Tanzania. Het bestuur van het Health Insurance Fund wordt geleid door oud Aegontopman Kees Storm, die samen met Stichting PharmAccess de grondlegger is.

Amsterdam Diner Award
Tijdens het AmsterdamDiner ontvangt Dr. Kaushik Ramaiya de AmsterdamDiner Award. Stichting Doen sponsort deze prijs. Dr. Kaushik beheert een kliniek in Tanzania. Hij werkt aan een microkredietfonds ter bevordering van de gezondheidszorg zodat artsen met behulp van kleine leningen onder gunstige voorwaarden hun kennis en praktijk op peil kunnen brengen.

Enkele hoogtepunten
Een korte film met een terugblik op 15 jaar AmsterdamDiner wordt aan de gasten vertoond. Zo zijn beelden te zien van het diner in 1994 waarbij René Klijn, inmiddels overleden aan aids, bij gasten aan tafel zingt. Er vindt zoals alle jaren een loterij plaats, waarbij bekende Nederlanders de loten verkopen. Catherine Keyl, Rita Verdonk, Leco van Zadelhoff, Estelle Gullit en Irene Moors zijn onder andere de lotenverkopers. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst een silent auction. De gasten kunnen via een intekenlijst stil bieden op exclusieve prijzen. Zo kan er onder andere worden geboden op een zangworkshop met Karin Bloemen, een exclusief diner thuis door topkok Ron Blaauw, de inrichting van een hoeketalage van de Bijenkorf en een speciaal voor het AmsterdamDiner ontworpen 18-karaats witgouden broche, gezet met diamanten en robijn, van Rodrigo Otazu, die zich heeft laten inspireren door het rode aidslintje en hiermee zijn betrokkenheid met de aidsproblematiek toont.

AmsterdamDiners door de jaren heen
Het AmsterdamDiner startte in 1992 toen de Internationale Aids Conferentie in Amsterdam plaatsvond. De hotellerie wilde iets doen als teken van hun steun aan de mondiale strijd tegen hiv/aids. Sindsdien vindt het Diner jaarlijks plaats en kan inmiddels rekenen op 1200 bekende en onbekende gasten, waaronder Prins Friso en Prinses Mabel, kopstukken uit het bedrijfsleven en vertegenwoordigers van de Nederlandse politiek. In totaal 5 nationale en 10 internationale projecten zijn dankzij de diners gesteund. In 1995 kwam een gastenverblijf tot stand voor de Stichting Vuurvlinder voor mensen die in de terminale fase van aids verkeerden. In 2005 werd het Aids Fonds Behandelplan gelanceerd. Hierbij nemen Nederlandse donateurs de kosten van aidsbehandeling van mensen in arme landen voor hun rekening. Sinds vorig jaar worden door het AmsterdamDiner 1500 aidswezen en hun grootouders in Mozambique gesteund in hun dagelijkse basisvoorzieningen.