Vlaamse Overheid

Kortbestek van de Vlaamse overheid van vrijdag 22 juni 2007

Beslissingen van de Vlaamse Regering

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

Na advies van de Vlaamse Land- en Tuinbouwraad en van de Raad van State wijzigt de Vlaamse Regering definitief het besluit over de toepassing van de heffing in de sector melk en zuivelproducten. Naast een aantal technische wijzigingen biedt het aangepaste besluit een versoepeling voor producenten die willen uitbreiden. Voor 'uitzonderlijke gevallen van overmacht' worden nog nadere modaliteiten uitgewerkt.

Op voorstel van minister-president Yves Leterme

De Vlaamse Regering wijzigt het besluit tot aanwijzing van haar vertegenwoordiging in het Belgische Interventie- en Restitutiebureau (BIRB). Sophie Dewispelaere vervangt Johnny Demaiter als lid van de raad van bestuur en van het bestendig comité.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het Structuurdecreet keurt de Vlaamse Regering de lijst goed met bachelor- en masteropleidingen en afstudeerrichtingen binnen een masteropleiding met een bijkomende titel.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering machtigt de Katholieke Universiteit Leuven tot het aanvaarden van een legaat haar gedaan door mevrouw Juliette Vaes.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

In uitvoering van het decreet over het Volwassenenonderwijs keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed dat een aantal aangelegenheden voor de Centra voor Volwassenonderwijs (CVO) regelt. Het besluit heeft onder meer betrekking op de deelname van voltijds leerplichtige leerlingen uit het secundair onderwijs aan een opleiding Nederlands tweede taal, de berekening van de jaarlijkse puntenenveloppe voor de oprichting van betrekkingen in de ambten van het bestuurs- en ondersteunend personeel, en de toekenning en aanvraagprocedure van een premie aan cursisten die een diploma of certificaat van een langdurige opleiding hebben behaald. Dit besluit wordt nog geagendeerd voor onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en met het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op onderhandelingen met de betrokken sectorcomités en het overkoepelend onderhandelingscomité van het gesubsidieerd vrij onderwijs hecht de Vlaamse Regering haar principiële goedkeuring aan het besluit over de administratieve omkadering in het deeltijds kunstonderwijs. Het besluit geeft uitvoering aan CAO VIII en beoogt een uitbreiding zodat 1 FTE per 1.000 leerlingen per onderwijsinstelling wordt voorzien. Over het besluit wordt nadien advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent 1,6 miljoen euro subsidie toe aan de Katholieke Universiteit Leuven voor de werking van het Universitair Steunpunt Gelijke Onderwijskansen voor 2007.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

De Vlaamse Regering kent het PISA 2009-onderzoek toe aan de Universiteit Gent. De bevoegde minister ondertekent de kaderovereenkomst voor 2009. PISA staat voor 'OECD Programme on International Student Assessment'. Het PISA 2009-project onderzoekt steekproefgewijs en anoniem de prestaties van 15-jarige leerlingen in drie domeinen: lezen, wiskundige en wetenschappelijke geletterdheid. Het levert een wezenlijke bijdrage aan de wetenschappelijke kennis over leerlingenprestaties in internationaal vergelijkend perspectief: inzicht in de factoren die prestaties beïnvloeden, inzicht in mogelijke verklaringen voor verschillen tussen scholen op het vlak van leerlingenprestaties...

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Na advies van de SERV en van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpdecreten die instemmen met respectievelijk het Samenwerkingsakkoord van 24 februari 2005 over de interregionale mobiliteit van de werkzoekenden en met het Samenwerkingsakkoord van 4 mei 2006 over de samenwerking op het vlak van arbeidsmarktbeleid en de bevordering van de mobiliteit van werkzoekenden. Het eerste akkoord werd afgesloten tussen het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, het Waalse Gewest, het Vlaamse Gewest, de Vlaamse Gemeenschap, de Duitstalige Gemeenschap en de Franse Gemeenschapscommissie. Het tweede tussen het Brussels Hoofdstedelijke Gewest, het Vlaamse Gewest en de Vlaamse Gemeenschap. Beide ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke

Met het oog op de aanpassing van de leer- en stagevergoedingen wijzigt de Vlaamse Regering principieel de besluiten over de leertijd en de ondernemersopleiding. Aanleiding voor deze aanpassing is de verhoging met 2% van de bedragen van het nationaal bruto gemiddeld minimuminkomen. De leer- en stagevergoedingen stijgen dus ook met 2%. Over dit wijzigingsbesluit wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.

Op voorstel van vice-minister-president Frank Vandenbroucke en minister Kathleen Van Brempt

In het kader van de BBB-hervorming van het Vlaamse overheidsapparaat beslist de Vlaamse Regering, na advies van de Raad van State, definitief tot toewijzing van de goederen, de rechten en de verplichtingen van de VDAB aan het publiekrechtelijk vormgegeven extern verzelfstandigd agentschap VDAB, aan het Vlaams Subsidieagentschap voor Werk en Sociale Economie en het departement Werk en Sociale Economie.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

Het Vlaams Infrastructuurfonds voor Persoonsgebonden Aangelegenheden (VIPA) verleent investeringssubsidies en -waarborgen aan initiatiefnemers uit de welzijns- en de gezondheidssectoren voor het oprichten, het aankopen, het verbouwen, het uitbreiden of het leasen van gebouwen en de aankoop van meubilair, uitrusting en/of apparatuur. De Vlaamse Regering wijzigt nu principieel een aantal besluiten in verband met deze alternatieve investeringswaarborg. Volgens die besluiten zijn er verschillende voorwaarden verbonden aan het verkrijgen van een waarborg. Een van deze voorwaarden is dat de waarborg slechts verleenbaar is als de financier akkoord gaat met een pari-passuregeling tussen het Fonds en de financier. Om de pari-passuovereenkomst mogelijk te maken, worden de besluiten gewijzigd. De pari-passuregeling bestaat erin dat het Fonds en de financier 'op gelijke voet' worden behandeld bij verkoop van onroerende goederen die betrekking hebben op het project waarop een hypotheek werd ingeschreven. De gewijzigde besluiten worden nu voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 590.000 euro subsidie toe aan de diensten die het project gezinsondersteunende pleegzorg realiseren tijdens de periode januari 2007-december 2007.

Op voorstel van minister Inge Vervotte

De Vlaamse Regering kent 3,6 miljoen euro subsidie toe aan vijf screeningscentra voor het uitvoeren van het Vlaams bevolkingsonderzoek naar borstkanker voor het jaar 2007.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan twee ontwerpen van instemmingsdecreet. Een eerste ontwerpdecreet stemt in met de overeenkomst tot wijziging van de partnerschapsovereenkomst tussen de Europese Gemeenschap en de leden van de Groep van Afrika, het Caribisch Gebied en de Stille Oceaan, de zogenaamde ACS-staten. De wijzigingen hebben betrekking op enerzijds het meerjarig financieel kader voor de samenwerking en anderzijds de politieke dialoog inzake mensenrechten, democratische beginselen en de rechtsstaat. Het tweede ontwerpdecreet betreft de instemming met het Intern Akkoord tussen de vertegenwoordigers van de Europese lidstaten dat het Intern Akkoord wijzigt van 18 september 2000 over de maatregelen en procedures voor de uitvoering van de ACS-EG-Partnerschapsovereenkomst. Beide ontwerpen van instemmingsdecreet worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na advies van de Raad van State gaat de Vlaamse Regering definitief akkoord met het ontwerpdecreet dat instemt met de stabilisatie- en associatieovereenkomst tussen de Europese Gemeenschappen en hun lidstaten enerzijds en de Republiek Albanië anderzijds, ondertekend in Luxemburg op 12 juni 2006. Het ontwerp van instemmingsdecreet wordt ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het Personeelsstatuut zodat 'interfederale mobiliteit' mogelijk wordt. Enkel vastbenoemde ambtenaren komen hiervoor in aanmerking. Het besluit wordt geagendeerd voor overleg met het betrokken sectorcomité. Daarna gaat het voor advies naar de Raad van State.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Onder impuls van Vlaanderen werd REGLEG opgericht. REGLEG is een samenwerkingsverband op ambtelijk en politiek niveau van regio's met wetgevende bevoegdheden van de Europese Unie. Vandaag zijn in totaal 74 regio's met wetgevende bevoegdheden lid. In dit kader stemt de Vlaamse Regering in met de kandidatuurstelling van Vlaanderen voor het REGLEG-voorzitterschap 2008. Met dit voorzitterschap zou Vlaanderen zijn engagement in het regionaal netwerk kunnen herbevestigen en zijn voortrekkersrol binnen de groep van regio's met wetgevende bevoegdheid kunnen benadrukken.

Op voorstel van minister Geert Bourgeois

Na beoordeling van de offertes gunt de Vlaamse Regering het contract voor het aanmaken en verdelen van maaltijdcheques in uitvoering van het Sectoraal Akkoord 2005-2007. Alle kandidaten worden van deze beslissing op de hoogte gebracht.

Op voorstel van minister Kris Peeters

In het kader van het Scheepvaartbegeleidingsdecreet keurt de Vlaamse Regering principieel een besluit goed over de opleiding, de kwalificatie en de aansprakelijkheid van de personeelsleden die belast zijn met de begeleiding van de scheepvaart op de martitieme toegangswegen buiten het havengebied en het personeel van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum. Het besluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister Kris Peeters

De Vlaamse Regering beslist om bij het Grondwettelijk Hof beroep in te stellen tot vernietiging van de artikelen 361, 362 en 363 van de Programmawet I van 27 december 2006. In deze artikelen heeft de Federale overheid een heffing, retributie genoemd, ingevoerd van 0,1 euro per gratis toegewezen broeikasemmissierecht.

Op voorstel van minister Kathleen Van Brempt

De Vlaamse Regering keurt principieel het besluit goed met de regeling van het Fonds ter Bevordering van de Sociale Economie in Vlaanderen. Het Fonds financiert projecten die de sociale economie en Maatschappelijk verantwoord Ondernemen in Vlaanderen bevorderen. Het is een begrotingsfonds (type B) en wordt gefinancierd met dividendontvangsten van de nv T-Groep, die de Vlaamse Gemenschap en het Vlaams Gewest, als aandeelhouders, ontvangen. Het besluit wordt nog voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

Lees meer op: http://publicatie-62.vlaanderen.be/servlet/Satellite?NB_Registratiepersoonid=10446&pagename=nieuwsberichten%2FNB_KortBestek%2FKortbestek&cid=1182223885522