Ingezonden persbericht
PERSBERICHT
SUMMUM juni 2007 verschenen
MAASTRICHT, 22 juni 2007 - SUMMUM Magazine is het gemeenschappelijke blad voor externe relaties en medewerkers van het academisch ziekenhuis Maastricht en de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht.
In de SUMMUM van juni 2007, die vandaag op de mat valt, onder meer de volgende onderwerpen.
Eerste neurostimulator voor hart
Onlangs kregen twee patiënten met ernstig hartfalen in het azM een implanteerbare neurostimulator. Zij zijn daarmee de eerste Nederlandse hartfalenpatiënten (en tiende en elfde ter wereld) die een neurostimulator kregen. Het bijzondere is dat stimulator niet rechtstreeks op het hart werkt, maar op de nervus vagus; een grote zenuw van het autonome zenuwstelsel.
Scheve schedeltjes corrigeren met helmpje
Monique en Peter Stevens uit Nieuwstadt waren blij toen de geboorte van hun twee zoontjes zich aankondigde. Sonny was een vrolijke baby, broertje Gino bleef daarentegen huilerig. Mogelijk had dat te maken met de bult op de zijkant en de twee deuken aan de achterkant van zijn hoofdje. Bovendien neigde Gino voortdurend met zijn gezichtje naar links. Dankzij het redressiehelmpje dat hij kreeg in het azM is Gino nu een vrolijk kindje.
Centrum voor kinderen met ademhalingsstoornissen
Ademhalingsstoornissen bij kinderen zijn een frequent voorkomend en complex probleem en verdienen dus extra aandacht. Het azM heeft daarom, als eerste ziekenhuis in Nederland, een centrum opgericht speciaal voor kinderen met ademhalingsstoornissen: CASK. Het Centrum voor Ademhalingsstoornissen bij Kinderen coördineert de totale zorg van kinderen met ademhalingsstoornissen vanaf verwijzing, diagnostiek, behandeling, scholing van de ouders (zowel in het azM als in de thuissituatie) tot en met de nazorg. Zo wordt goede zorg garandeerd vanaf het ziekenhuis tot thuis.
Spreekuur voor kunstenaars
Een piano in de spreekkamer van de dokter? Je trompet meenemen naar het spreekuur? Het gebeurt in het azM. Muzikanten, zangers, dansers, kunstschilders, kunstsmeden en andere kunstenaars die door een blessure of aandoening gehinderd worden bij hun werk of hobby, komen vanuit de hele Euregio naar het Spreekuur voor de Kunsten. Daar worden zij begeleid door een groot multidisciplinair, medisch team. Omdat de behandelend artsen en paramedici allen zelf ook muzikant zijn, vinden de kunstenaars op het spreekuur de noodzakelijke herkenning en inleving.
Patiënt staat centraal in nieuwbouw azM
Het azM krijgt binnen vijf jaar een ander aanzien door een reeks nieuwbouw- en verbouwingsactiviteiten. Zo verrijzen onder meer drie nieuwe gebouwen op het azM-terrein. Belangrijk nieuws voor patiënten: het ziekenhuis wordt veel toegankelijker, de zorgcentra zijn straks direct herkenbaar en de zorgprocessen worden efficiënter ingericht.
Bijzondere leerstoel Seksuologie
Onlangs stelde de Nederlandse Vereniging voor Seksuologie een bijzondere leerstoel Seksuologie in aan de UM-faculteit Health, Medicine & Life Sciences. Vijf jaar lang zal prof.dr. Jacques van Lankveld zich bezig houden met onderzoek en onderwijs op het gebied van de seksuologie. De goede samenwerking van de faculteit met het azM op het gebied van patiëntgebonden onderzoek droeg bij aan de keuze van de NVVS voor Maastricht.
Afscheid Kuijer
Bijna twaalf jaar stond Servé Kuijer als lid van de Raad van Bestuur aan het roer van Personeel en Organisatie van het azM. Vanaf dag één zette hij zich in voor een sterk sociaal beleid. Nu hij deze maand afscheid neemt als bestuurslid, blikt hij tevreden terug. "Sociaal beleid is anno 2007 echt een thema, het leeft in de boezem van de Raad van Bestuur."
Opleiden over Europese grenzen heen
In 2005 sloot het azM een samenwerkingsverband met het gerenommeerde onderzoeksinstituut Istituto di Ricerche Farmacologiche Mario Negri en het bijbehorende, algemene ziekenhuis Azienda Ospedaliera Ospedali Riuniti in Bergamo, Italië. Sinds die tijd komen Italiaanse promovendi naar Maastricht om te promoveren en gaan Maastrichtse studenten naar Bergamo voor wetenschappelijk onderzoek.
Geneesmiddelen geen substituut voor diëten
Obesitas (vetzucht) is een toenemend probleem. Promovendus en internist-vasculair geneeskundige Samyah Shadid ontdekte mannen en vrouwen vet anders opnemen in het lichaam. Verder ontdekte zij dat een gematigd dieet en lichaamsbeweging al substantiële effecten hebben op de vet- en suikerstofwisseling. Al vanaf vijf procent gewichtsverlies kan suikerziekte worden voorkomen of zelfs genezen.
De expert
Longarts prof.dr. Marjolein Drent is bijzonder hoogleraar interstitiële longaandoeningen (ILD, ook wel diffuse longaandoeningen genoemd). Drent en haar Utrechtse collega zijn de enige twee ild hoogleraren die Nederland telt. Interstitiële longaandoeningen omvatten meer dan 150 verschillende ziektebeelden waarvan de oorzaak niet altijd direct duidelijk is. "Je bent een soort detective, een Sherlock Holmes", aldus Drent.
Kijk ook op www.summum.mumc.nl
Informatie
Ontvangt u SUMMUM (nog) niet of wilt u nadere informatie of een interview over één van de onderwerpen of met een van de betrokkenen? Neem contact op met Jos van Cann, stafdienst Communicatie azM, ( t 043-3875112 / 06-26882865 / e jos.vancann@azm.nl ).
azM
Het academisch ziekenhuis Maastricht (azM) heeft drie taken: patiëntenzorg, onderwijs en opleiding en onderzoek. Daarin nemen, naast de standaard patiëntenzorg, topklinische zorg en topreferente zorg een belangrijke plaats in.
Deze zijn nauwgezet afgestemd met het fundamenteel onderzoek van de Faculty of Health, Medicine and Life Sciences van de Universiteit Maastricht en het (experimenteel) klinisch onderzoek. Dit resulteert in de klinische onderzoeksspeerpunten Hart en vaten, Oncologie, Chronische ziekten en Geestelijke gezondheidszorg en neurowetenschappen.
Het azM ligt midden in de Euregio Maas-Rijn. Universiteitssteden met academische ziekenhuizen als Luik en Aken, bevinden zich op slechts dertig kilometer afstand. Intensivering van samenwerking in de Euregio staat in Maastricht dan ook hoog in het vaandel.
Het azM ( zie ook: www.azm.nl en www.summum.mumc.nl ) telt 715 bedden en ruim 4.700 medewerkers.
Het azM is aangesloten bij de Nederlandse Federatie van Universitair Medische Centra ( NFU, zie ook: www.nfu.nl ).