Gemeente Lansingerland


Kastanjeziekte

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar kastanjeziekte. Ondertussen is bekend waardoor de kastanjeziekte, ook wel bloedingsziekte genoemd, veroorzaakt wordt: een bacterie.

Regelmatig komen er bij de afdeling Beheer & Onderhoud vragen binnen over zieke kastanjes

In deze publicatie willen wij u daarom informeren over de kastanjeziekte.

In Nederland werden in 2002 de eerste symptomen bij paardenkastanjes waargenomen. In 2004 bleek de ziekte zich door vrijwel geheel Nederland verspreid te hebben. Ook in de kernen Berkel en Rodenrijs, Bergschenhoek en Bleiswijk zijn sinds die tijd kastanjes ziek geworden.

De afgelopen jaren is veel onderzoek gedaan naar kastanjeziekte. Ondertussen is bekend waardoor de kastanjeziekte, ook wel bloedingsziekte genoemd, veroorzaakt wordt: een bacterie. De landelijke werkgroep Aesculaap die zich bezig houdt met onderzoek naar de ziekte heeft helaas nog geen remedie gevonden tegen de ziekte.

Op basis van onderzoeken doet de werkgroep wel aanbevelingen van hoe om te gaan met de kastanjeziekte. In het kort zijn deze aanbevelingen als volgt:


- Verricht geen werkzaamheden aan aangetaste kastanjes. Om eventuele verspreiding te voorkomen zo min mogelijk snoeien.


- Aangetaste bomen kunnen het beste blijven staan. Zieke bomen hoeven niet direct te worden gerooid.


- Dode of ernstig zieke kastanjebomen die een gevaar opleveren voor de omgeving, moeten worden verwijderd.


- Nieuwe aanplant kan heel snel ziek worden. Daarom is het raadzaam om voorlopig terughoudend te zijn bij het aanplanten van paardenkastanjes.


- Verplanten van paardenkastanjes - ziek of gezond - wordt ontraden.


- Het hout van de paardenkastanje is niet goed geschikt als openhaardhout. Het gebruik als openhaardhout kan leiden tot verspreiding van aantastingen en wordt daarom ontraden.

De gemeente Lansingerland volgt deze adviezen op. Daarom worden zieke kastanjes alleen gerooid indien ze een gevaar voor de omgeving vormen. Ook bomen waarvoor al eerder een kapvergunning was aangevraagd en verleend zullen niet zomaar gerooid worden.

Meer informatie over de kastanjeziekte vindt u op de website van de werkgroep Aesculaap: www.kastanjeziekte.wur.nl