Promotie: Homoseksualiteit in een veranderend Zuid-Afrika
Promotie Sociologie
vrijdag 22 juni, 14.00 uur
In 1996 heeft Zuid-Afrika een internationaal precedent gecreëerd door een grondwet aan te nemen die bescherming biedt tegen discriminatie op basis van seksuele oriëntatie. Graeme Reid onderzocht welke invloed de grondwet heeft op het leven van homo's die in kleine dorpen en landelijke gebieden leven. Hij laat zien hoe een homo-identiteit vorm krijgt in een tijd van democratische overgang in Zuid-Afrika. In het dagelijks spraakgebruik worden homo's vaak afgedaan als on-Afrikaans en onchristelijk, maar ze worden ook vaak verbonden met mode, stijl en moderniteit. Homoseksuele haarstylisten, die zich vaak op uitdagende wijze manifesteren, slagen erin voor zichzelf een winstgevende niche in de markt te creëren en verkrijgen sociaal respect door hun beroep. Veel homo's zijn trouwe christenen, die erin geslaagd zijn te worden geaccepteerd binnen zelfs vrij conservatieve kerkgemeenschappen. Anderen verwerven aanzien als traditionele genezers en worden op die manier een contrapunt tegen het argument dat homoseksualiteit on-Afrikaans zou zijn. Reid toont hoe de leefwereld van jonge zwarte homo's is gevormd door verschillende invloeden: de nieuwe mogelijkheden die zijn ontstaan door politieke verandering en wettelijke hervorming, de invloed van de wereldwijde homobeweging, maar ook plaatselijke ideeën over hoe een 'echte' homo zich moet gedragen. Hij laat zien hoe ideeën over geslacht - met name tot uitdrukking gebracht in de oppositie van ladies tegenover gents - ook gelijkgeslachtelijke relaties beheersen.
G.C. Reid: How to be a 'real' gay. Emerging gay spaces in small-town South Africa. Promotoren zijn prof. dr. P.L. Geschiere, prof. dr. C.A. Hamilton (University of the Witwatersrand, Zuid-Afrika) en dr. G. Hekma.
Locatie: Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231, Amsterdam.
Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail:
Universiteit van Amsterdam