Museum Beelden aan Zee


PERSBERICHT De goddelijke aardwormen van Jan Snoeck MUSEUM BEELDEN AAN ZEE
22.06.2007 ­ 23.09.2007

Ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag wordt in museum Beelden aan Zee een groots retrospectief gewijd aan de beeldhouwer Jan Snoeck. Vanaf vrijdag 22 juni zijn de Grote zaal en de aansluitende patio's van het museum ingenomen door de oertypen die zijn mysterieuze universum bevolken.
Jan Snoeck heeft in de afgelopen vijftig jaar een bijzonder eigenzinnig, buitengewoon gevarieerd en kwalitatief evenwichtig oeuvre opgebouwd. Door de brede toepassing van zijn beeldhouwkunst in het openbaar geniet hij ruime bekendheid in Nederland. Snoeck is in eerste instantie beeldhouwer. Hij kreeg het ambacht onder de knie bij gerenommeerde beeldhouwers als Albert Termote, Dirk Bus en Henri van Haaren. Eerder uit praktische dan uit artistieke overwegingen verwisselde Snoeck al snel de steen voor klei om vorm te geven aan zijn authentiek gedachtegoed.

Functionele sculptuur op straat
Geïnspireerd door de beeldhouwkunst van de preklassieke oudheid en gepassioneerd door de plastische bevrijding die Picasso teweeg heeft gebracht, ontwikkelde hij een unieke en een voor een ieder herkenbare vormentaal die zich nog dagelijks een weg weet in talloze plastieken van aardewerk, ijzer, papier en textiel. Snoeck tartte de wetten van de sculptuur door zijn opvallend kleurgebruik en de meervoudige functionaliteit van zijn `straatmeubilair'. Zelden was hedendaagse kunst zo toegankelijk en zo functioneel als in het oeuvre van deze alleskunner en solitair. Als geen ander heeft Snoeck zich als opdrachtkunstenaar bekommerd om de leefomgeving van het naoorlogse, verstedelijkte Nederland. Hij bond de strijd aan met de buitenwijk en het kantoorgebouw en verschafte met zijn beelden hoop, verlichting en kleur.

Krommen en wormen
Als beeldhouwer promoveerde hij de keramiek tot een volwaardig medium van autonome beeldende kunst. Vooral in klei stapelde hij beelden die enkel bestonden uit kromme lijnen. Die `kromme' is een oervorm binnen het werk van Snoeck en volgens hem laat deze vorm ruimte voor lichaam en geest van de mens. Het zijn geen personages maar gewoon `mensen'. Die menselijke aardwormen maken ook deel uit van het goddelijke, evenals de mens zelf.

Primaire vormen dragen een primaire betekenis
Veel tekens in zijn werk verwijzen naar het leven en naar de dood. Zo maakte hij `urnen' die hij van ingekraste tekens voorzag. Ook de wormen verwijzen naar de vergankelijkheid, het is wat er uiteindelijk van de mens overblijft. Toch ligt er een onafbreekbaar positivisme ten grondslag aan de beeldhouwkunst van Snoeck. Verwijzingen naar vergankelijkheid en het creëren van licht van binnenuit komen bij Snoeck op fascinerende wijze bij elkaar. De kunstenaar laat de vormen geboren worden en stapelt ze tot een, vaak zittend, kunstwerk. Want waarom zou je blijven staan als je ook kan zitten? Het stapelen is voor Snoeck de meest primaire manier om zich uit te drukken. De werken bestaan uit primaire vormen en dragen een primaire betekenis: `leven'.

De `krommen' en `wormen' vormen het uitgangspunt voor de tentoonstelling van het werk van Snoeck in museum Beelden aan Zee. Ook ontwierp hij voor het museum licht zwevende ruimten in tyvek, materiaal waar vliegers van gemaakt worden. Tijdens deze expositie toont Snoeck alle elementen van zijn primaire, positieve beeldhouwkunst: kleur, licht, de mens en het goddelijke.

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Jan Snoeck, met bijdragen van Hans Locher, Philip Peters en Jan Teeuwisse (gebonden, ca. 190 pagina's en 200 afb. in kleur). Een uitgave van Waanders Uitgevers in Zwolle en museum Beelden aan Zee in Scheveningen. (Prijs: 34,95)

//////////////////////////////////////////////////////////////////// EP ////////////////////////////////////////////////////////////////////////

De pers wordt uitgenodigd om de tentoonstellingen te bezichtigen op vrijdag 22 juni 2007 van 11.00 ­
17.00 uur. Middels dit persbericht nodigen wij de pers eveneens uit voor de opening van de tentoonstellingen, die ook op vrijdag 22 juni a.s. zal plaatsvinden, om 17.30 uur.

Voor inhoudelijke toelichting: Emma van Proosdij, medewerker publiciteit Tel. +31 (0)70 358 90 76 Fax: +31 (0)70 322 78 61 e-mail: redactie@sculptuurinstituut.nl

bijlagen: beeldmateriaal en factsheet

Factsheet museum Beelden aan Zee, Scheveningen

Evenement: Tentoonstelling:
De goddelijke aardwormen van Jan Snoeck Overzicht van de beeldhouwer Snoeck, met werk in keramiek, metaal en papier.

Datum: van 22 juni 2007 t/m 23 september 2007

Locatie: museum Beelden aan Zee Harteveltstraat 1 / Boulevard
2586 EL Den Haag ­ Scheveningen telefoon: + 31 (0)70 ­ 358 58 57 fax: + 31 (0)70 ­ 358 40 50 internet: www.beeldenaanzee.nl e-mail: info@beeldenaanzee.nl redactie@sculptuurinstituut.nl

openingstijden : dinsdag t/m zondag 11 -17 uur

Catalogus: Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus Jan Snoeck, met bijdragen van Hans Locher, Philip Peters en Jan Teeuwisse (gebonden, ca. 190 pagina's en 200 afb. in kleur). Een uitgave van Waanders Uitgevers in Zwolle en museum Beelden aan Zee in Scheveningen. (prijs: 34,95)

Toegangsprijzen: volwassenen 7,-- kinderen tot 5 jaar gratis kinderen 5 tot 12 jaar 3,50 groepen studenten/scholieren 3,50 p.p.

Rondleidingen: rondleidingen kunnen tenminste 14 dagen van te voren worden gereserveerd. kosten: 35,-- voor groepen van maximaal 20 personen, exclusief entree.

wijzigingen voorbehouden