Gemeente Tilburg

22-6-2007
Start inspraak over nieuw beleid voor zorg en welzijn in Tilburg Actieve stad waar iedereen kan meedoen, extra aandacht voor kwetsbare wijken

Op 22 juni start de inspraak over het nieuwe beleid voor zorg en welzijn in Tilburg. Dit beleid staat in twee samenhangende nota's: 'Actieve burgers, ondersteunende stad' en 'Kansrijke stad, vitale wijken'. Hiermee geeft de gemeente Tilburg invulling aan de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Zelf doen en meedoen
Wethouder Zorg Els Aarts: "Tilburg wil een goede balans tussen eigen verantwoordelijkheid van burgers en een sterke lokale samenleving. Veel burgers zijn al actief en dragen een steentje bij aan de stad, bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk of door kwetsbare medeburgers te helpen. De gemeente ondersteunt dit van harte. Bijvoorbeeld door het vergroten van de algemene toegankelijkheid, duidelijke informatie en een goed afgestemd pakket van producten en diensten. Samen zorgen we dat mensen zelfstandig kunnen blijven functioneren en mee blijven doen in de samenleving, ook als ze een beperking hebben. Zelf doen en meedoen zijn kernwoorden in ons beleid. Met de nota 'Actieve burgers, ondersteunende stad' zorgen we voor een goede basis voor elke Tilburgse wijk."

Extra aandacht voor enkele wijken
De nota 'Kansrijke stad, vitale wijken' gaat over het vergroten van kansen voor bewoners van een beperkt aantal wijken met veel problemen. Voor die wijken neemt Tilburg extra maatregelen, bovenop het pakket voorzieningen dat voor alle Tilburgers geldt.
Wethouder Welzijn Gon Mevis: "We gaan concreet aan de slag met problemen in die wijken. Dat doen we in de vorm van een wijkimpuls, waarin de speerpunten staan die gelden voor iedereen die in de wijk actief is. De gemeente wil in ieder geval aandacht voor jeugd en gezin, werk en armoede, en beheersing van de Nederlandse taal. Aan de speerpunten gaan we langdurig samenwerken. Alleen zo kunnen we ingewikkelde sociale problemen oplossen. Er komt een wijkimpuls voor de drie urgentiewijken Stokhasselt, Kruidenbuurt en Groenewoud en de wijken waar op dit moment een herstructurering aan de gang is."

Inspraak
De twee nota's zijn in nauw overleg met partijen in de stad tot stand gekomen. Belangstellenden kunnen de nota's en een inspraakformulier downloaden op www.tilburg.nl. Ze zijn ook in te zien bij de Stadswinkel centrum, Stadhuisplein 128 (ingang naast paleis). Na de inspraaktermijn komen de reacties in het college en vervolgens in de commissie maatschappij. Daarna worden de nota's in de raad vastgesteld.