Royal Friesland Foods
22 juni 2007
Vernieuwd laboratorium Friesland Foods
Hoe heropen je het Centraal Laboratorium van een zuivelonderneming?
Door iets heel bijzonders met melk te doen natuurlijk! Met Friesche
Vlag melk en een chemische reactie kreeg de directeur voedselkwaliteit
en dierenwelzijn van het ministerie van LNV mevrouw mr. A. Oppers
donderdag 21 juni de sleutel in handen waarmee ze de deuren van het
ingrijpend vernieuwde Centraal laboratorium van Friesland Foods in
Leeuwarden kon openen.
Klanten, medewerkers en relaties van het Centraal Laboratorium kregen
aansluitend een rondleiding door het laboratorium, dat na een
ingrijpende verbouwing up-to-date is gehuisvest en ingericht.
In het Centraal Laboratorium van Friesland Foods vinden
kwaliteitscontroles plaats door middel van microbiologische en
chemische analyses. Het laboratorium beoordeelt monsters van melk,
andere grondstoffen, halffabrikaten en eindproducten voor bedrijven
van Friesland Foods in West-Europa. Daarnaast is het laboratorium
betrokken bij training, advies en hygiëne monitoring voor Friesland
Foods vestigingen in Europa, Azië en Afrika. Tenslotte is het Centraal
Laboratorium actief in de ontwikkeling van nieuwe analytische methodes
en technieken voor toepassingen in productieprocessen en in
laboratoriumtoepassingen. Door dit alles heeft het Centraal
Laboratorium, waar zeventig mensen werken, een spilfunctie in de
kwaliteitsketen van Friesland Foods.
Trots op Nederlandse voedselveiligheid
Tijdens een korte toespraak, voorafgaand aan de officiële opening, gaf
mevrouw Oppers aan trots te zijn op de status die Nederland heeft
bereikt op het gebied van voedselveiligheid. "Consumenten maken zich
daar in ons land nauwelijks druk om. Daaruit spreekt een groot
vertrouwen in de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie. Om dat te
bereiken zijn elke dag enorme inspanningen nodig en daarin speelt ook
Friesland Foods, via dit laboratorium, een rol", aldus mevrouw Oppers.
Ze onthulde, dat een onderzoek van de Voedsel en Warenautoriteit uit
2005 naar de zuivelsector al had geleid tot een ruimschoots voldoende
beoordeling: "een pluim op de hoed van de hele sector als het gaat om
kwaliteit." Friesland Foods heeft nadien, onder andere via het
ketenkwaliteitssysteem voor boerderijmelk Qarant verder invulling
gegeven aan een systeem voor kwaliteitsborging. Daarmee wordt
onderstreept dat de onderneming zeer serieus bezig is met kwaliteit.
Ondertussen demonstreert Friesland Foods met het recente project voor
weidemelk en een lopende pilotstudie naar medicijngebruik in de
melkveehouderij nadrukkelijk de blijvende aandacht voor
voedselkwaliteit en - veiligheid.
Waardevol
General Manager Eelko ter Schure van het Centraal Laboratorium
schetste tijdens de heropening kort de geschiedenis en de toekomst van
het Centraal Laboratorium. In 1937 startte het bedrijf in Leeuwarden
met een eigen R&D afdeling, in 1954 werd het huidige
laboratoriumgebouw geopend door Prins Bernhard en in 2006 werd het
Centraal Laboratorium (kwaliteitsonderzoek) een zelfstandige unit, los
van Research & Development (vernieuwing in receptuur, product, proces
en verpakking). De verbouwing en modernisering van het Centraal
Laboratorium zijn uitgevoerd om de werkruimten in het meer dan vijftig
jaar oude gebouw op een eigentijds niveau te brengen. Om dit te
bereiken zijn in de afgelopen jaren de verdiepingen van het gebouw
nagenoeg geheel gestript en opnieuw ingedeeld en ingericht. Het
resultaat is een efficiënt en up-to-date geoutilleerd laboratorium.
Worden de activiteiten van het Centraal Laboratorium nu nog wel eens
gezien als `toegevoegde kosten' (added cost); in de toekomst staat
voor het Centraal Laboratorium de toegevoegde waarde (`added value')
aan de sterke merken van Friesland Foods centraal.