Kokhalzende giel beelen heeft genoeg van dwangvoedering
(22 juni 2007)
Kokhalzend en voor een verbijsterd publiek heeft Giel Beelen zich in
de try-out voor zijn nieuwe TV-programma 'Giel' laten dwangvoederen
door Wakker Dier. Giel koos voor de dwangvoedering om een statement te
maken tegen de foie gras productie waarbij eenden en ganzen wekenlang
gedwangvoederd worden. Het was de eerste keer dat een mens de foie
gras dwangvoedering onderging. De unieke beelden komen Wakker Dier erg
van pas in haar campagne tegen foie gras. Dit weekend zal Wakker Dier
op haar site splitscreen beelden plaatsen waarin de beelden van de
dwangvoedering van Giel worden vertoond naast de dwangvoedering van
ganzen en eenden.
De dwangvoedering leek op het laatste moment te worden afgelast. Een
speciaal ingehuurd medisch team weigerde de dwangvoedering toe te
passen. Hanneke van Ormondt van Wakker Dier sprong bij: 'Wakker Dier
heeft die dwangvoedering al vaak gezien dus ik wist precies hoe de
foie gras productiemethode in zijn werk gaat'. Een slang werd diep in
de keel tot de maag van Giel gebracht en grote hoeveelheden vla werden
naar binnen gespoten. Giel moest kokhalzen (zoals eenden en ganzen) en
het publiek viel verbijsterd stil.
Vele winkel en horecabedrijven laten foie gras links liggen vanwege
het dierenleed. Bijenkorf sloot zich afgelopen kerst aan bij goed
gezelschap van onder meer Makro, Lucas Klamer, Super de Boer, Edah,
het restaurant in de Tweede Kamer, Le Cirque van Joop van den Ende en
sterkok Kranenborg, Rabobank, G7 (horeca-organisatie van 175
toprestaurants) en vele restaurants. Uit onderzoek dat Wakker Dier
vlak voor kerst presenteerde blijkt dat consumenten in overgrote
meerderheid foie gras `het meest foute kerstgerecht' vinden.
De productie van foie gras is vanwege het ernstige dierenleed in
Nederland, evenals in veel andere landen, verboden. De import is
echter niet verboden. De eenden en ganzen worden met trechters en
buizen 2 tot 3 weken lang meermalen per dag pneumatisch gedwangvoederd
om in enkele weken tijd vijf tot tien keer grotere levers te krijgen
dan normaal. Dagelijks wordt zo ongeveer één vierde van het
lichaamsgewicht aan vette maisbrij naar binnen gepompt. Hierdoor
ontstaat een extreem vette ziekgemaakte lever die in luxe restaurants
als delicatesse wordt geserveerd. Eerder concludeerden wetenschappers
van de Europese Commissie al dat de productie van foie gras gepaard
gaat met veel dierenleed. Zij constateerden vaak verwondingen aan de
slokdarm aan het begin van de dwangvoederperiode als de ganzen en
eenden nog een kokhals-reflex hebben. De dieren worden zo vet dat
sommigen aan het eind amper meer kunnen lopen. Door de dwangvervetting
gaat de lever disfunctioneren. Tijdens het dwangvoederen ontstaan vaak
spijsverteringsziektes, 'wet neck' (abnormale vetuitscheiding) en
ontstekingen aan de poten vanwege het houten of draadgazen rooster.
Bij aankomst in de slachterij blijkt dat 30 tot 70% van de dieren
botbreuken en kneuzingen te hebben. 40 Tot 70% van de dieren heeft
ernstige verwondingen aan de keel en nek vanwege de buisvoedering.
Tijdens de dwangvoedering stijgt de sterfte met een factor 10-20.
Actuele Campagnes
Biggencastratie
Foie gras
Legbatterij
Koe in de wei
Stichting Wakker Dier