Senternovem


22-06-2007 | Energie in Beweging ontlokt enthousiasme en discussie

Het programma EOS en de EnergieTransitie beginnen op stoom te komen. Dat werd duidelijk op het evenement Energie in Beweging, op 4 juni in Nijkerk. Presentaties over nieuwe ontwikkelingen en projecten buitelden over elkaar heen, variërend van - soms bijna onwerkelijke - prille ideeën tot concrete marktrijpe technieken. Het enthousiasme was groot, maar tegelijkertijd was er ook veel discussie over de haalbaarheid van concepten. En er was de nodige kritiek op het overheidsbeleid.

Voor veel deelnemers zat de stemming er al meteen in toen ze aankwamen op station Nijkerk. Daar stond een waterstofbus klaar van het Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam die hen, na een uitleg over de technische werking van de bus en het Europese demonstratieproject waarin deze meedraait, naar het congrescentrum Hart van Holland vervoerde. Voor de ingang stond daar de Hydro GEM, het waterstofkarretje van ECN. Eenmaal binnen was het kiezen uit een programma met plenaire bijeenkomsten, workshops, demonstraties en films van EOS-projecten.

Waterstofbus Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam Waterstofbus Gemeentelijk Vervoerbedrijf Amsterdam

Kritiek
Onder leiding van oud Nova-presentator Wouke van Scherrenburg vond de plenaire openingsbijeenkomst plaats. Zij wist het panel en de zaal een serie kritische uitspraken te ontlokken. Het panel bestond uit Ulla Eurich (projectleider EOS-project Nieuw Amstel en consultant), Renée Janssen - Van Rosmalen (Energie Advies Commissie), Jan Paul van Soest (Advies voor Duurzaamheid) en Coenraad de Vries (Fortis Venturing). Vooral Van Soest liet zich niet onbetuigd. Hij hekelde het "zigzagbeleid" van de overheid, waardoor ondernemers geen risico's zouden durven nemen. Ook nam hij het grote aantal subsidieregelingen op energiegebied op de korrel, die voortdurend veranderen en steeds andere criteria hanteren. Het hele panel onderschreef kritiek uit het publiek dat EOS niet het hele traject van globale haalbaarheid tot en met demonstratie van nieuwe energie-ideeën ondersteunt, en dat hierin verandering moet komen. Jelle Nijdam, programmaleider van EOS, betrad hierop het podium. Hij erkende dat er lacunes zijn in het programma en legde uit dat SenterNovem er alles aan doet om het instrumentarium te verbeteren. Dat duurt soms echter lang, vanwege goedkeuringsproblemen met Brussel.

Openingsbijeenkomst Energie in Beweging Openingsbijeenkomst Energie in Beweging

Workshops
Na de openingsbijeenkomst was er tijd om workshops te volgen uit een programma van zeven. De workshop Schoon fossiel, waarheen?? bestond uit twee delen: `CO2-afvangst en -opslag' en `Nederland als CO2-makelaar'. Uit de sessies werd duidelijk dat Nederland zijn doelstellingen voor CO2-reductie in 2030 en 2050 zonder CO2-afvangst en -opslag niet kan halen. Daarvoor is nog wel veel onderzoek en ontwikkeling nodig. Kansen om van Nederland een CO2-makelaar te maken, bleken inderdaad reëel. Er is plek in de bodem, in een straal van 500 km om ons land wordt enorm veel CO2 geproduceerd en op de Noordzee is een groeiende behoefte aan CO2 voor de olie- en gaswinning. Op de workshop over Passief Bouwen kwamen de bouw- en installatiekundige principes van deze methode aan de orde voor de nieuwbouw en de bestaande bouw. In beide gevallen blijkt de energiebesparing na verloop van tijd ruimschoots op te wegen tegen de meerkosten. De huidige EPC is geen stimulans voor Passief Bouwen, maar er zijn ontwikkelingen gaande die erop wijzen dat deze situatie gaat veranderen.

Eerst nader bestuderen
Op de workshop De Energiekas van de Toekomst werd uitgebreid gesproken over twee nieuwe technologieën voor tuinbouwkassen: de elektrische kas en de kas met Aquadak. Bij de elektrische kas gaat het om het afvoeren van overtollige warmte die op kassen valt, bundeling van de straling en omzetting ervan in elektrische energie door een zonnecel die boven de kassen hangt. Bij de kas met Aquadak (Westland als `wetland') gaat het om een kas met een horizontaal kasdek, waarop en laagje van 4 cm water staat. Met dit waterlaagje kan het klimaat in de kas `s zomers en `s winters worden beïnvloed. Tevens kan in het waterlaagje energie worden opgevangen en in de diepere bodem opgeslagen. Ook is algenteelt in het waterlaagje denkbaar. Tijdens de eerste workshop was het aanwezige publiek opvallend kritisch over laatstgenoemd idee, op de tweede bijeenkomst juist zeer mild. In het laatste geval was er alle begrip voor dat dit idee subsidie heeft gekregen om de haalbaarheid ervan nader te bestuderen voor er een definitief oordeel over te vellen.

Even innovatief
Al even innovatief als het Aquadak, was het idee dat aan de orde kwam op de workshop Algen en wieren voor onze energievoorziening: het realiseren van zeewierproject van 5000 km2 in het Nederlandse deel van de Noordzee. Dit kan bijvoorbeeld gecombineerd worden met een windpark op zee, waarbij de funderingspalen gebruikt worden om draden tussen te spannen als draagconstructie voor verticale groeidraden voor het zeewier. Ook hier kwamen sceptische reacties, maar voor een besloten workshop eind juni was direct veel belangstelling. Een andere, geheel nieuwe, vondst op het gebied van algen is de rechtstreekse productie van elektriciteit. De demonstratie hiervan in de ontvangstruimte had veel bekijks.

Concreet
Minder innovatief maar wel concreet waren de ideeën die aan bod kwamen op de workshop Wat er niet aankomt, hoeft er ook niet af. Deze ging over energiebesparing in de papier- en kartonbranche, maar ook in drukkerijen en de textiel-, tapijt- en folie-industrie. WKK was hier een sleutelwoord, in dit geval op basis van verbranding van afvalstromen. Helaas blijken vergunningverleners niet altijd bereid tot medewerking, omdat hier sprake zou zijn van afvalverwerking. Andere technieken die in de workshop aan bod kwamen waren bijvoorbeeld benutting van restwarmte, warmte- en koudeopslag, verlaging van het percentage afkeur en minder watergebruik bij het fabricageproces, waardoor er minder hoeft te worden gedroogd. Overigens constateerden de aanwezigen dat verderop in de keten meer energiewinst is te behalen dan bij de productie van papier.

Andere orde
Van een wat andere orde was de workshop Staan de beste stuurlui aan wal? Deze ging over de rol van adviescommissies, stuurgroepen en klankbordgroepen om de effectiviteit te (helpen) inbedden van het EOS-onderzoek. Een verslag van deze bijeenkomst vindt u elders in deze nieuwsbrief. Tot slot was er nog een Engelstalige bijeenkomst voor AIO´s in de verschillende EOS-onderzoeken: Etopia, the world according to the EOS PhDs. Hier wisselden promovendi in kleine groepjes kennis en informatie uit over de projecten waaraan ze werken. Daarbij kwamen veel onderwerpen aan bod die anders vaak niet aan elkaar worden gerelateerd, zoals: wat is de relatie tussen zonne- en brandstofcelonderzoek? De aanwezige AIO's raakten zo geïnspireerd door elkaars verhalen dat ze er wel voor voelden om elkaar vaker, bij voorkeur eens per jaar, te ontmoeten.

Dialoog
In het middagprogramma was de mogelijkheid ingeruimd om één-op-één gesprekken te voeren met gesprekspartners naar keuze. Van deze matchmaking werd intensief gebruik gemaakt. Ook het Kenniscafé, waar deelnemers individueel konden praten met EOS-adviseurs, werd druk bezocht. Daarnaast vond de sessie Ouwe koeien, nieuwe kennis plaats. Geert Verbong, hoofddocent Techniek en Duurzaamheidsstudies aan de Faculteit Management van de TU Eindhoven, hield hier een presentatie over Hypes, innovatie en leren. Hij constateerde dat de huidige klimaat-hausse sterk lijkt op de aandacht voor energie na de eerste en tweede energiecrisis. Verbong constateerde dat er wederom vooral wordt ingezet op technologieontwikkeling en te weinig op maatschappelijk draagvlak. Hij was bang dat de hausse, net als de vorige keren, ook zomaar weer kan ophouden. Zijn analyse mondde uit in een pleidooi voor meer maatschappelijke dialoog en voor experimenteerruimte op lokale en regionale schaal, waarin ook aandacht is voor de individualistische en mondige burger die niet bij voorbaat overtuigd is van nut en noodzaak van klimaatmaatregelen.

Inspireren
Na Verbong mocht futurist Rudolf Das, aan de hand van een film, zijn optimistische visie op de toekomst uiteenzetten. Hij voorzag dat de energie- en daarmee de klimaatproblematiek binnen enkele decennia zouden ophouden te bestaan, als gevolg van de doorbraak van kernfusie. Ook voor andere technologieën, vooral op het gebied van communicatie en vervoer, voorzag hij grote doorbraken. Uiteindelijk zouden deze, volgens Das, ervoor zorgen dat alle maatschappelijke problemen van dit moment oplossen als sneeuw voor de zon. Dan zou het tijdperk aanbreken van de alomvattende onbaatzuchtige liefde. EOS-programmaleider Jelle Nijdam bracht alle aanwezigen terug in de realiteit. Hij presenteerde het nieuwe boekje Energie in Beweging, met een overzicht van alle lopende EOS-projecten en interviews met projectleiders van veertien van de meest opvallende projecten uit het EOS-programma. Nijdam reikte het eerste exemplaar van het boekje uit aan André Stroop, MT-lid van de directie Energie en Duurzaamheid van het ministerie van Economische Zaken. Deze stelde vast dat het Kabinet hoge ambities heeft op het gebied van energiebesparing en duurzame energie. Hij sprak daarom de hoop uit dat alle aanwezigen zich door het boekje zouden laten inspireren om concreet met hun ideeën over deze onderwerpen aan de slag te gaan.

Toekomstvisie futurist Rudolf Das Toekomstvisie futurist Rudolf Das

Informatie over Energie in Beweging - inclusief het programma, de uitkomsten van het debat, de workshops, de stands en meer - is in kaart gebracht door middel van een mindmap. Deze vindt u hier. Een mindmap bestaat uit grafische weergaven en beelden van grote hoeveelheden informatie (teksten, tabellen, verbanden, etc.). Alles over mindmapping leest u hier.