Senternovem


22-06-2007 | Een goede begeleidingsgroep is nuttig voor elk EOS-project

Veel EOS-projecten hebben een eigen begeleidingsgroep met mensen uit het bedrijfsleven. Is dat prettig, zo'n groep mensen die over je schouders meekijkt? Wat kun je eraan hebben en wanneer gaat het verkeerd? Op het EOS-evenement Energie in Beweging boog een groep deelnemers zich over deze vragen. Dat leverde een hele serie aanbevelingen op.

Meedenken over de strategische visie. Een klankbord voor het toetsen van ideeën. Toezicht op de voortgang van een project. Permanente aandacht voor het nut van de eindresultaten. Gratis deskundigheid. Een begeleidingsgroep bij een EOS-project kan vele voordelen hebben, zo bleek op de workshop Staan de beste stuurlui aan wal?, onderdeel van het EOS-evenement Energie in Beweging op 4 juni in Nijkerk. Het hebben van een begeleidingsgroep verhoogt zelfs concreet de kans op honorering van een EOS-subsidieaanvraag. "Wij gaan ervan uit dat een project met een begeleidingsgroep relevantere antwoorden geeft op vragen over implementatie van de resultaten en voortzetting van een onderzoekslijn dan een project dat alleen door wetenschappers wordt uitgevoerd", lichtte Jaap 't Hooft van SenterNovem toe. "Daarmee stijgt ook de kans op het slagen van een project en dus op een goede besteding van het geld."

Samenstelling
Aan het samenstellen van een begeleidingsgroep zitten wel de nodige haken en ogen. Op de bijeenkomst stonden projecten centraal op het gebied van wind offshore, elektriciteitsnetten en elektriciteitsopslag. Dat is op de zich zo 'n kleine wereld, dat alle projecten vissen uit dezelfde kleine vijver van deskundigen en potentiële eindgebruikers. De verwachting is dat dit op andere terreinen niet heel anders is. Heb je eenmaal mensen gevonden, dan moeten zij het project ook nog echt belangrijk vinden. Immers, alleen dan zullen ze een zinvolle bijdrage leveren. Projectleiders moeten op dit punt kritisch zijn, waarschuwde Jaco Nies van GE, een bedrijf dat in veel begeleidingsgroepen van EOS-projecten participeert, want er zijn ook mensen en bedrijven die uitsluitend willen meedoen om kennis tot zich te nemen, en niet om kennis te delen. In het ergste geval tracht men zelfs alleen maar om een project te frustreren. Het is dus een zoektocht naar partijen en mensen, legde John Hodemaekers van Eneco Netbeheer uit, die marktkansen zien, op een onderwerp niet elkaars concurrent zijn en via samenwerking nieuwe ontwikkelingen van de grond kunnen krijgen en/of kosten kunnen besparen. Soms is het een manier om andere partijen beter te leren kennen.

Spelregels
Het hebben van een begeleidingsgroep vergt spelregels over en weer. Voor de leden is de deelname vrijwillig, maar nooit vrijblijvend: iedereen die deelneemt, moet bereid zijn mee te denken over de voortgang van het project en dient kennis in te brengen. Daar staat tegenover dat een projectteam de begeleidingsgroep ook niet als vrijblijvend mag beschouwen. Daarom is het goed om vooraf spelregels vast te leggen. Waar gaat de begeleidingsgroep zich wel en niet mee bezighouden? Mag de groep meepraten, adviseren of (mee)beslissen? In het algemeen zal een begeleidingsgroep niet te vrijblijvend willen functioneren, bleek uit de presentaties en discussies op de workshop. Leden willen het gevoel hebben dat er echt naar hen wordt geluisterd; dat hun deelname echt wat oplevert. Gebeurt dat niet, dan haken ze af. Zelfs als men ervoor kiest dat een begeleidingsgroep alleen maar meepraat, zal het projectteam toch steeds goed moeten onderbouwen waarom ze van een bepaald advies afwijkt.

Nieuwe soorten partijen
Innovatie is teamwerk. Het belang van een begeleidingsgroep voor een onderzoeksproject kan dan ook niet worden onderschat. Hoe groter het aantal betrokken partijen, hoe gerenommeerder de leden en hoe intensiever de discussies, des te groter is de slaagkans van een project. Bij tegenwind kunnen de adviezen van de groep worden gebruikt om het project te verdedigen. Op de workshop kwamen verder nog ideeën aan bod over nieuwe soorten partijen die in begeleidingsgroepen zouden kunnen worden opgenomen, met name consumentenorganisaties, financiële instellingen en kleine bedrijven. Over die laatste groep stelde Harry Droog, voorzitter van het Platform Duurzame Elektriciteitsvoorziening en dagvoorzitter van de workshop, dat het lastig kan zijn om ze te vinden. "Maar het is wel de moeite waard, want anders bepalen te veel dezelfde bedrijven de inhoud van het onderzoek en daarmee ook de richting van het programma EOS." In sommige gevallen kan SenterNovem wellicht behulpzaam zijn met het vinden van mensen uit het mkb. Over de vraag of een begeleidingsgroep beter adviesraad, stuurgroep of klankbordgroep kon worden genoemd, maakten de aanwezigen weinig woorden vuil: "Het maakt niet uit hoe een dergelijk commissie of groep heet. Het gaat om de functie die ze vervult."