Ingezonden persbericht



Oegstgeest, 21 juni 2007

Trauma's veteranen zijn onze maatschappelijke verantwoordelijkheid

Ruim driekwart van de Nederlanders (84.9%) is van mening dat ons land een maatschappelijke verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van eventuele problemen die uitgezonden militairen kunnen krijgen. Ondervraagden boven de vijftig zijn hierin uitgesprokener (89%) dan mensen onder de dertig (76.1%). Dat blijkt uit onderzoek van Stichting Centrum '45 onder meer dan vijfhonderd mensen naar de beeldvorming over de positie van Nederlandse veteranen.

Wanneer een militair een trauma oploopt tijdens een uitzending, vindt bijna de helft van de Nederlanders (47.5%) dat dit geen normaal arbeidsrisico is. Vrouwen vinden dit vaker dan mannen (respectievelijk 51.9% en 42.8%). Overig vindt iets minder dan een op de drie Nederlanders (29.3%) dat een trauma voor een uitgezonden militair wél een normaal arbeidsrisico is.

In het algemeen is er te weinig begrip voor de moeilijke taak die veteranen vervullen of hebben vervuld in recente conflicten (Afghanistan, Irak, voormalig Joegoslavië e.d.). Met name mensen tussen de vijftig en 59 jaar (70.8%) onderschrijven deze stelling, tegen 60.2% van de mensen jonger dan dertig.

Politiek
De verdeling van verantwoordelijkheden tussen militairen en overheid is vaak complex. Uit het onderzoek blijkt dat een ruime meerderheid van de Nederlanders (78.2%) vindt dat je veteranen niet persoonlijk mag aanspreken op het slagen of mislukken van een missie: die verantwoordelijkheid ligt bij de politiek. Zestigplussers beschouwen succes of falen veel vaker als verantwoordelijkheid van de politiek (86.6%) dan mensen onder de dertig (69.9%). Ondervraagden boven de vijftig jaar zijn de meest uitgesproken groep: van hen geeft slechts 7.1% aan neutraal te zijn over deze stelling, tegen maar liefst 21.9% van de mensen onder de vijftig. Een meerderheid (60.1%) van de Nederlanders vindt dat veteranen uit recente conflicten vooral andere belangen dienen dan het Nederlands belang. Daarin zien zij een groot verschil met veteranen uit WOII.

Over Veteranendag
In Nederland wordt op 29 juni stilgestaan bij onze 140.000 Nederlandse veteranen. Zij hebben zich in dienst van de krijgsmacht ingezet om overal in de wereld de vrede en democratie te bewaken. Veteranendag is in het leven geroepen om waardering voor oude en jonge veteranen te laten blijken. Vandaag de dag kennen we namelijk niet alleen de Tweede Wereldoorlog-, Korea- en Indië-veteranen, maar bijvoorbeeld ook veteranen die gediend hebben in Libanon, de Balkan, Irak of Afghanistan.

Over het onderzoek
Het onderzoek werd uitgevoegd door PanelWizard in opdracht van Stichting Centrum '45. 518 Nederlanders kregen stellingen voorgelegd waarover zij hun mening konden geven op een vijfpuntsschaal. De exacte onderzoeksresultaten zijn op verzoek beschikbaar.

Over Stichting Centrum '45 (www.centrum45.nl) Stichting Centrum '45 is hét landelijk centrum voor specialistische diagnostiek en behandeling van psychotraumaklachten die zijn veroorzaakt door vervolging, oorlog en geweld. Het centrum telt een aantal locaties en behandelt veteranen, oorlogsgetroffenen WOII, getraumatiseerde vluchtelingen en asielzoekers, alsmede ook de gezinsleden van deze doelgroepen. De locatie in Diemen richt zich ook op ambulante traumabehandeling van gezinnen die gevlucht zijn en op minderjarige vluchtelingen (AMA's). Bovendien worden binnen Stichting Centrum '45 meer en meer beroepsmatig getraumatiseerde cliënten behandeld.

Einde Bericht

Achtergrondinformatie (