Universiteit van Amsterdam


Lezing: Drie mythes rond Spinoza


Lezing Wijsbegeerte


donderdag 21 juni, 20.15 uur

Steven Nadler bespreekt in deze lezing een aantal populaire en vaak herhaalde claims over Spinoza en zijn filosofie en toont aan dat deze niet bestand zijn tegen een serieuze en kritische analyse. De drie mythes die hij behandelt, zijn: 'Spinoza's filosofie is een soort mysticisme', 'Spinoza hoort niet thuis in de geschiedenis van de joodse filosofie' en 'Spinoza's filosofie maakte de weg vrij voor een seculier judaïsme'.

Over de spreker

Steven Nadler is hoogleraar op het gebied van filosofie en joodse studies aan de University of Wisconsin-Madison. Hij is gespecialiseerd in Descartes, cartesische filosofie, Spinoza en Leibniz en hun voorlopers in de middeleeuwse en joodse filosofie. Tot zijn publicaties behoren Spinoza: A Life, Spinoza's Heresy: Immortality and the Jewish Mind en het nog te verschijnen Spinoza's Ethics: An Introduction.

Spinoza Lezingen

De Spinoza wisselleerstoel van de afdeling wijsbegeerte van de Universiteit van Amsterdam wordt ter gelegenheid van het 375e geboortejaar van Spinoza in 2007 bekleed door drie Spinoza-kenners: Herman de Dijn, Jonathan Israel en Steven Nadler. Zij geven dit jaar alle drie een lezing aan de universiteit. De Spinoza Lezingen worden gegeven door spraakmakende denkers van deze tijd. Ze zijn bedoeld voor een breed publiek dat op de hoogte wil blijven van hedendaagse ontwikkelingen in de filosofie. De teksten van de Spinoza Lezingen worden gepubliceerd door Uitgeverij Van Gorcum.


Locatie: Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Toegang vrij, reserveren niet nodig. Voertaal van de lezing is Engels. De zaal gaat open om 19.30 uur.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.