KNMG

Symposium 10 jaar SCEN, 21 juni 2007

Het tienjarige bestaan van Steun en Consultatie bij Euthanasie (SCEN) is een goed moment om juist met SCEN-artsen en andere direct betrokkenen uit het veld terug te kijken op wat er de afgelopen jaren is bereikt, om vooruit te blikken naar de toekomst en ook om te vieren wat er is bereikt. Daartoe organiseert de KNMG op donderdag 21 juni 2007 in de Domus Medica het symposium: 10 jaar SCEN: deskundig en onafhankelijk. Instituut in ontwikkeling. We lichten één subsessie er graag even voor u uit:

Maakt borging toetsing overbodig?
Nu SCEN over het hele land is uitgebreid en verankerd, kan de vraag niet worden ontweken of dat geen gevolgen moet hebben voor de opzet van de toetsing. Ten tijde van de introductie van SCEN bepleitte professor Henk Leenen (voorzitter van de Begeleidingscommissie 1997-2002) dat deze vraag met ja zou moeten worden beantwoord: bij euthanasie is borging vooraf, beter dan toetsing achteraf. Leenen stelde voor dat de arts die bij een euthanasie een SCEN-arts inschakelt en een positief advies ontvangen heeft, dat meldt aan de gemeentelijk lijkschouwer. De gemeentelijk lijkschouwer kan de euthanaserend arts machtigen om een overlijdensverklaring af te geven. De toetsingscommissies zouden alleen nog die gevallen kunnen behandelen waar de gemeentelijke lijkschouwer twijfel heeft en wanneer er rechtstreekse bemoeienis is van de Officier van Justitie.

Centraal in deze subsessie staat de vraag borging toetsing overbodig maakt? Is dat wenselijk? Wat zijn de randvoorwaarden? En wordt daar al aan voldaan? Wat betekent dit voor de SCEN-arts? Hoogleraar strafrecht prof.mr. Kelk houdt een pleidooi voor toetsing terwijl beleidscoördinator gezondheidsrecht en juridisch adviseur KNMG prof.mr. Legemaate een pleidooi houdt voor borging. De heer P.G.H. Janssen, huis- en SCEN-arts bekijkt borging en toetsing vanuit het perspectief van de medicus practicus. Kortom, voldoende stof tot nadenken en discussie.

Geïnteresseerd?
Voor meer informatie over het programma, de vijf andere workshops, accreditatie en kosten klik hier. De eerste 200 plaatsen zijn gereserveerd voor SCEN-artsen. Schrijf u snel in want de inschrijvingen lopen al binnen. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met het Congresbureau KNMG, tel. 030 28 23 204 of via congresbureau@fed.knmg.nl. Voor meer inhoudelijke informatie kunt u contact opnemen met Rolf Heijerman, districtscoördinator SCEN, tel, 030 28 23 268 of via r.heijerman@fed.knmg.nl

Laatst gewijzigd: 04-05-2007