Vlissingers flirten te veel met Middelburg


Verschijningsdatum
21-06-2007

Auteur
Wendy van den Hurk


21 juni 2007 - Weinig Vlissingers winkelen in hun eigen stad. Toch is de binnenstad op maat. Kwantitatief tenminste wel. Aan de kwaliteit valt nog te sleutelen.


De gemeente Vlissingen wil weten hoe ze lokale en toeristische consumenten de komende tijd aan zich moet binden en heeft haar detailhandel door het bureau DHV onder de loep laten nemen. De conslusies zijn alles behalve mild.

Want Vlissingen mag dan wel een 'compacte hoofdwinkelstructuur' hebben, slechts de helft van de bestedingen van de eigen inwoners aan niet-dagelijkse boodschappen komt in de eigen binnenstad terecht. Vlissingers flirten niet alleen met Middelburg, maar ook met bedrijventerrein Baskensburg.

Toch zijn in de binnenstad vooral Vlissingers te vinden. Van het winkelend publiek komt maar tien tot vijftien procent uit de regio. Vlissingen moet het verder voor tien procent hebben van toeristen.

Hoe bureau DHV denkt dat dat komt? Winkels als H&M en Hema trekken publiek, maar de binnenstad kent ook een hoge mutatiegraad. Zeker de Sint Jacobspassage is zwak. Wat het winkelaanbod in de binnenstad bovendien kwetsbaar maakt, is de keuze van winkeliers om op een perifere locatie te zitten. Bijvoorbeeld Baskensburg.

Met het aanbod in dagelijkse boodschappen zit het wel snor. Dat is namelijk met twintig procent toegenomen. Vernieuwingen van de winkelcentra in Paauwenburg, Papegaaienburg en Souburg dragen bovendien bij aan de kwaliteit.

Toch heeft Souburg een probleem. Volgens het bureau vraagt de ruimtelijke structuur om aandacht: de openbare ruimte is verouderd.

Vlissingen moet strategische keuzes maken, inzetten op kwaliteit en terrein terugwinnen van Middelburg. Met de Fonteyne zet Vlissingen alvast een belangrijke stap, prijst het bureau. Maar er is meer: het Scheldekwartier. De gemeente zou daarheen moeten uitbreiden. Daar zouden dan mooi bedrijven uit Baskensburg heen kunnen.

Precies wat wethouder Conny Seijbel ook al had bedacht. "Daarom ben ik blij met dit rapport; het is een handvat om sommige aanvragen voor de periferie naar de binnenstad te verwijzen. Zoals we bij de Aldi ook hebben gedaan."

Dat de binnenstad een impuls kan gebruiken, weet Seijbel. "Maar de gemeente kan alleen faciliteren en niet zelf winkels gaan openen."

Meer informatie
DHV
Jan Pernot
(033) 468 35 87