PvdA Europees parlement


Europa grootste wapenhandelaar

21 juni 2007

Elke dag worden er meer dan duizend mensen omgebracht door wapens als pistolen, mitrailleurs en granaatwerpers. Om de verspreiding van nucleaire, chemische en biologische wapens te controleren bestaan er al tientallen jaren verdragen. Maar voor de handel en verkoop in 'conventionele' is er niets geregeld. "Het wordt tijd om de vrije handel in conventionele wapens aan banden te leggen. Te beginnen bij een bindende gedragscode voor Europese wapenproducenten" aldus Max van den Berg, leider van de Nederlandse sociaal-democraten in het Europees Parlement (PvdA-eurodelegatie).

Vandaag heeft het Europees Parlement een resolutie goedgekeurd over het stellen van internationale standaarden voor de handel in conventionele wapens.

Van de vijf landen die de meeste conventionele wapens produceren zijn er drie Europees: Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië. Meer dan twee derde van de wereldwijde handel in conventionele wapens gaat richting Afrika, Azië, het Midden-Oosten en Latijns-Amerika. In zuidelijk Afrika alleen al circuleren er een 30 miljoen lichte vuurwapens, in het Midden-Oosten lopen de schattingen uiteen van 60 tot 110 miljoen. Het merendeel van deze wapens wordt legaal gemaakt en verkocht.

Niet alleen mensenlevens worden door de ongehinderde circulatie van granaatwerpers, tanks, mitrailleurs en pistolen verwoest. Ook de economieën en de infrastructuur worden vernietigd door de constante toevoer van wapens waarmee de conflicten gaande gehouden worden, terwijl die economieën en infrastructuur juist zo hard nodig zijn voor voorzieningen als onderwijs en gezondheidszorg. Daarom is het dringend noodzakelijk dat er een efficiënt internationaal verdrag komt tegen de vrije circulatie van zogenaamde conventionele wapens.

"De VN resolutie van 6 december 2006 is een goed begin. Nu moet Europa een initiatief nemen door vrijwillig de gedragscode over de export van wapens bindend te maken." vindt Max van den Berg. Er bestaan nog steeds grove tekortkomingen in de toepassing van deze Europese gedragscode. "EU-wapens vinden nog altijd massaal hun weg naar landen als Sudan, China en Sierra Leone,"aldus Van den Berg.