Politie Midden- en West Brabant

Politieberichten district Oosterhout (21/06)

OOSTERHOUT NB, 21 juni 2007

Succes voor SMS-Alert

OOSTERHOUT: In de loop van woensdagavond 20 juni kreeg de politie het verzoek om uit te kijken naar een dementerende vrouw. Zij had rond 17.00 uur haar woning verlaten en was op haar fiets vertrokken. Volgens haar verontruste familie was ze ernstig dementerend en zou ze de weg naar huis niet meer zelfstandig terug kunnen vinden. De politie zette een zoekactie in, waarbij zij ook hulp kreeg van BBA-chauffeurs. In de regio Oosterhout werd om 20.30 uur een sms-bericht verspreid onder de deelnemers aan SMS-Alert, waarin werd verzocht om uit te kijken naar de vrouw. Binnen een half uur kwamen daarop twee tips binnen bij de meldkamer van de politie. Eén daarvan bleek de gouden tip te zijn. Passanten hadden zich over de verwarde vrouw ontfermd bij een spoorwegovergang. Ze brachten haar naar een cafetaria in Dorst en waarschuwden de politie. Vervolgens kwamen familieleden de 76-jarige vrouw ophalen. In een afloopbericht via SMS-Alert maakte de politie duidelijk dat de vrouw gevonden was en bedankte iedereen voor zijn/haar medewerking.

Met het project SMS-Alert is de politie in staat deelnemers per sms-bericht te informeren over allerlei actuele zaken die met veiligheid in de wijk te maken hebben. De politie verstrekt via een sms-bericht informatie over bijvoorbeeld een zoekgeraakt kind of woninginbreker die in de buurt is gesignaleerd. De bewoners van dat gebied worden aangemoedigd de politie te bellen als ze iets zien dat verband heeft met de melding. Het is niet de bedoeling dat de wijkbewoners zelf actief eventuele inbrekers aanhouden.

Aanmelden voor SMS-Alert gaat heel eenvoudig: door een sms-je te sturen naar 8844, met daarin de tekst PMWB, gevolgd door de postcode en het huisnummer van de aanmelder, wordt iemand opgenomen in het systeem. Kort daarna ontvangt de aanmelder van de politie een welkomst-sms. Hierin staat tevens een wachtwoord.

Met het eigen GSM-nummer en dit wachtwoord kan de aanmelder via deze website zijn of haar gegevens raadplegen en wijzigen. Ook kan worden aangegeven wanneer iemand wel of geen oproepen wil ontvangen (bijvoorbeeld tijdens een vakantie).

Drie arrestaties na ingooien van ruiten

WAALWIJK: De Waalwijkse politie pakte woensdag 20 juni drie minderjarigen op. De arrestaties vonden plaats op verdenking van openlijke geweldpleging. Het drietal gooide op verschillende momenten ruiten in van twee autos en een woning. Het onderzoek vond plaats op basis van drie aangiften. Vermoedelijk lag een ruzie met leeftijdgenootjes ten grondslag aan de vernielingen. De jongens zijn 14, 16 en 16 jaar oud en komen uit Waalwijk. In het politiebureau is het drietal verhoord, waaruit bekentenissen volgden. De ouders van de respectievelijke verdachten zijn geïnformeerd over de gebeurtenissen en dat er proces-verbaal tegen hun kinderen is opgemaakt.

Bromfietser raakt gewond bij verkeersongeval

WAALWIJK: Op woensdagavond 20 juli ontstond rond 21.45 uur een verkeersongeval op de Stationsstraat. Gewaarschuwde politieagenten stelden vast dat er een botsing had plaatsgevonden tussen een bromfietser en een taxichauffeur. De 16-jarige Waalwijker kwam op zijn brommer vanuit de Stationsstraat en wilde rechtdoor de kruising met de Margrietstraat oversteken. Hij had daarbij voorrang moest verlenen. Hij kwam in aanrijding met een passerende taxibus, die bestuurd werd door een 46-jarige Tilburger. De jongen raakte lichtgewond. Hij hoefde niet met de ambulance mee, maar is wel op eigen gelegenheid naar het ziekenhuis gegaan voor medische verzorging aan zijn rechterknie en rechterarm.

Politie haalt onverzekerde auto van de weg

WAALWIJK: Een 23-jarige inwoner van Kaatsheuvel moest woensdagavond 20 juni zijn auto bij de politie achterlaten. Bij een routinecontrole op de Reigerbosweg bleek dat de auto vermoedelijk niet verzekerd was. In zon situatie neemt de politie het voertuig tijdelijk in beslag. De betrokkene heeft dan 14 dagen de tijd om aan te tonen dat zijn/haar auto wel tegen de wettelijke aansprakelijkheid verzekerd is; bijvoorbeeld door een geldige verzekeringspolis te overleggen. Uiteraard kan er soms sprake zijn van een administratieve vergissing en blijkt de auto wel verzekerd. Verzekeringsmaatschappijen beëindigen bijvoorbeeld als een verzekerde zich niet aan de voorwaarden houdt of als er, na herhaalde waarschuwingen, sprake blijft van wanbetaling van de verschuldigde premie.

Via de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen zijn autobezitters verplicht zich te verzekeren voor schade die zij aan anderen kunnen toebrengen bij een ongeluk. Het lijkt een drastische maatregel om de auto in beslag te nemen. Aan de andere kant zijn de (financiële) gevolgen niet te overzien als een onverzekerd voertuig bij een aanrijding betrokken raakt. Wie wordt aangereden door een onverzekerde auto, loopt het risico dat de schade niet of pas na veel inspanningen wordt vergoed. Zeker bij ongevallen waarbij sprake is van persoonlijk letsel lopen de medische kosten erg snel op. Vandaar dat de politie de wettelijke bevoegdheid heeft om bij het vermoeden van een onverzekerd voertuig, de bewuste auto tijdelijk van de weg te halen. Het boetebedrag voor het onverzekerd rondrijden bedraagt 320,-. De overtreder kan bij herhaling van dit delict een ontzegging van de rijbevoegdheid opgelegd krijgen van de rechter.

Inbrekers overlopen

RAAMSDONKSVEER: In de nacht van woensdag 20 juni op donderdag 21 juni is er ingebroken in een woning aan de Burgemeester Prinssenlaan. Rond 02.20 uur meldde de bewoner dat hij twee inbrekers had betrapt, waarna het tweetal op de vlucht geslagen was.
Uit onderzoek bleek dat de inbrekers het tuinmeubilair als klimmateriaal gebruikt hadden om een raam op de 1^e verdieping te bereiken. Dit raam braken ze open. Toen ze er vandoor gingen met vier tassen (met o.a. een laptop) werden ze overlopen door de bewoner. De man was wakker geworden van de inbraakgeluiden. Hij zag nog hoe twee mannen er vandoor gingen in een grijze Volvo V70 stationwagen. De politie was binnen zes minuten ter plekke en heeft nog vergeefs gezocht naar de vluchtauto. In de loop van de dag verrichtte de technische recherche een sporenonderzoek waarbij achtergebleven dadersporen zijn veilig gesteld. Ook is er een buurtonderzoek ingesteld bij omwonenden.
De politie onderzoekt de zaak verder en roept getuigen op zich via 0900 88 44 te melden. Meldingen kunnen ook anoniem worden doorgegeven via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

SLEEUWIJK: Ook in Sleeuwijk is in een woning inbroken. Dat gebeurde in de nacht van woensdag 20 juni op donderdag 21 juni. Het misdrijf vond plaats tussen 23.30 uur en 07.30 uur. Door een bovenraampje aan de achterkant van de woning te forceren kwamen de daders het huis binnen. Ze gingen er vandoor met onder andere een laptop, portemonnee, digitaal fototoestel en een geldbedrag.

Agenten vinden drugs bij controle personenauto

SLEEUWIJK: Politieagenten controleerden donderdagochtend 21 juni rond 10.10 uur de bestuurster van een personenauto. Dat gebeurde op de Eikenlaan toen de agenten via de meldkamer doorkregen dat de auto onverzekerd zou zijn. In de auto lag een gestolen kentekenplaat en een hoeveelheid drugs. Het ging om vijf flesjes vloeibare XTC, zes XTC tabletten en negen LSD trips. De vrouw die achter het stuur zat werd gearresteerd. Het gaat om een 27-jarige inwoonster van Sleeuwijk. De vrouw is verhoord en er is proces-verbaal tegen haar opgemaakt vanwege overtreding van de Opiumwet. De politie onderzoekt de herkomst van de gestolen kentekenplaat. De onverzekerde auto is tijdelijk in beslag genomen.

Pool negeert inhaalverbod: boete 130,-

HANK: Een 29 jarige Poolse vrachtwagenchauffeur ging woensdagavond 20 juni op de bon omdat hij op de A-27 het inhaalverbod voor vrachtautos negeerde. Dit inhaalverbod geldt tussen 06.00 uur tot 19.00 uur en heeft tot doel filevorming terug te dringen.
Omdat de man niet in Nederland woont, moest hij de bekeuring van 130,- meteen contant betalen. Dit is om te voorkomen dat de man uitwijkt naar het buitenland en de bekeuring nooit betaalt aan de Nederlandse overheid. De boetes van overtreders die in Nederland wonen, worden geïnd door het Centraal Justitieel Incasso Bureau.

Auteur: Jeroen Steenmeijer