Warchild


Koenders: problematiek Colombia ondergewaardeerd Volgens minister Koenders van Ontwikkelings-samenwerking is de problematiek van Colombia minstens zo belangrijk als Darfur. Het Ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking zal in deze regeerperiode ook aan Zuid-Amerikaanse ontwikkelingslanden extra aandacht geven. Dit zei minister Koenders tijdens een bijeenkomst van WWKidz op de Eben Haezerschool in Den Haag.

3 Miljoen mensen op de vlucht
WWKidz is een initiatief van de ontwikkelingshulporganisaties Woord en Daad, Tear en ZOA-Vluchtelingenzorg en uitgeverij Columbus. In Colombia zijn naar schatting 3 miljoen mensen op de vlucht als gevolg van de 40 jaar durende burgeroorlog. De rechten van ontheemden zijn op papier vastgelegd, maar in de praktijk leeft een groot deel in schrijnende armoede.

Aandacht voor aangeboden petitie
Woord en Daad heeft samen met de organisaties ICCO, IKV Pax Christi, Kerk in Actie Plan Nederland en War Child een petitie aangeboden om druk uit te oefenen op de Colombiaanse regering deze rechten daadwerkelijk uit te voeren. Inmiddels heeft de SGP met brede steun in de Kamer aandacht voor deze petitie gevraagd aan minister Koenders. Koenders bepleit een dialoog met de zittende regering Uribe om naast het vredesproces aandacht te vragen voor de slachtoffers van de burgeroorlog.

Koenders: "Wij zullen het gesprek ter wille van de ontheemden aangaan ongeacht welke regering er zit." Minister Koenders reikte prijzen uit aan winnende basisschoolleerlingen die tips aan de minister gaven in werkstukken.

Lees de aan Bert Koenders overhandigde aanbevelingen.

Video
In de uitzending 'Paul Rosenmöller en Stille Rampen' (Ikon) trok Paul Rosenmöller naar Colombia.
Lees meer en bekijk de video.