Partij van de Arbeid

Den Haag, 21 juni 2007

Bijdrage van het lid Depla (PvdA) aan het algemeen overleg met de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

over de evaluatie van het Besluit samenwerking vo-bve

GESPROKEN WOORD GELDT!

Voorzitter,
De PvdA-fractie wil het beste uit kinderen halen en schooluitval terugdringen, daarom: Willen we kinderen een tweede kans geven
Willen we het stapelen van diploma's stimuleren
Het is onze bedoeling dat jongeren het onderwijs verlaten met een startkwalificatie, maar niet alle jongeren gedijen binnen het reguliere dagonderwijs en voor hen zou de vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) een uitkomst kunnen bieden. Hiertoe zou samenwerking tussen scholen voor voortgezet onderwijs en vavo nodig kunnen zijn om de leerlingen te kunnen uitbesteden, maar totnogtoe bestond die mogelijkheid alleen voor leerlingen die nog geen diploma hadden behaald. Niet elk diploma betekent echter een startkwalificatie. Tijdens de behandeling van de wet op de kwalificatieplicht heeft de PvdA-fractie daarom gevraagd om de toegang tot het volwassenonderwijs te vergemakkelijken. We zijn blij dat de staatsecretaris snel heeft gereageerd op het verzoek van de Tweede Kamer. Zij heeft het mogelijk gemaakt dat ook minderjarige leerlingen met een vmbo-diploma in de gemengde of theoretische leerweg op het vavo een havo-diploma gaan halen. Dat is een uitkomst voor laatbloeiers die een opleiding willen doen voor bv. verloskundige of journalistiek, daar kan je niet via het MBO binnen komen.

Maar wat als leerlingen , die nog geen 18 jaar zijn, met een havo- of vwo-diploma met het oog op een vervolgstudie één of enkele vakken willen doen? De PvdA wil het mogelijk maken dat zij dit ook via het volwassenonderwijs kunnen. Vaak gaat het om leerlingen die van profiel willen veranderen om een bèta-studie te kunnen volgen en dat willen wij graag stimuleren. Het is niet gewenst dat ze hiervoor tot hun 18e moeten wachten. Is de Staatssecretaris bereid dit voorstel over te nemen.

Sommige jongeren van 16 of 17 jaar , met een havo-diploma willen versneld het vwo kunnen doen op het vavo. Vaak hebben ze een bijzondere geschiedenis achter de rug (doubleren, ziekte waardoor ze hebben moeten afstromen naar havo) maar kunnen ze alsnog vwo oppikken. Dit willen we ook mogelijk maken. Is de Staatsecretaris bereidt dit verzoek van de PvdA-fractie te honoreren?

Voorzitter, er zijn mbo'ers met een vmbo-kbl-diploma die bij nader inzien op het vavo een vmbo-tl willen doen. Dat mogen ze nu niet. Dat willen we wel mogelijk maken. Want we willen het maximale uit kinderen halen. Die moeten we motiveren i.p.v. belemmeringen opleggen. Daarom de vraag van de PvdA-fractie om het voor deze groep jongeren ook mogelijk te maken naar het volwassenonderwijs te gaan.

Voorzitter, door uw voorstel wordt het voor MBO-ers met een vmbo-t-diploma mogelijk de opleiding voortijdig te staken en over te stappen naar de HAVO. Maar waarom moet deze leerling zich dan eerst uitschrijven uit het MBO en vervolgens weer inschrijven in een VO-school? Diezelfde VO-school moet hem dan weer uitbesteden aan een instelling die het volwassenonderwijs verzorgt. Kan dat niet op een eenvoudigere manier geregeld worden. Dit zelfde verzoek geldt ook voor mbo'ers met een vmbo-kbl-diploma die bij nader inzien op het vavo een vmbo-tl willen doen. We vinden de voorgestelde route omslachtig. Dat moet simpeler kunnen. We zijn er niet voor om leerlingen en hun ouders het nodeloos ingewikkeld te maken. Als het iets met financiën te maken heeft moeten we dat kunnen oplossen.

De staatssecretaris vindt de het voortgezet onderwijs eindverantwoordelijk moet blijven voor de studievoortgang van de aan het vavo uitbestede leerlingen en de mbo-raad is het darmee eens. De VO-Raad klaagt echter dat dit vrijwel onmogelijk is, doordat de leerlingen geheel buiten zicht van de scholen geraken en geen invloed meer kunnen uitoefenen op de voortgang. Graag de reactie van de staatssecretaris.

Tot slot voorzitter,
Het is ook aan de orde gesteld bij het debat over het VMBO-examen. De btw-wetgeving kent een vrijstelling voor het verstrekken van onderwijs, maar deze geldt niet bij detachering. Bij detachering van VO-docenten bij een ROC of een MBO-docent bij het voortgezet onderwijs moet wel BTW betaald worden. En bij het voorkomen van uitval is een goede aansluiting tussen MBO en VMBO van groot belang. Detachering kan daar een goede bijdrage bij leveren. Wanneer gaan we deze beperking afschaffen. Ik wil vragen of de staatssecretaris bereid is om met de staatssecretaris van financiën gezamenlijk op te trekken om de boel in beweging te krijgen. De ontwikkeling van de beroepskolom is immers gediend met goede mogelijkheden tot samenwerking.