INLIA


Pardon is werkelijkheid geworden 21/06/2007

Op 15 juni 2007 is de Regeling Afwikkeling nalatenschap Oude Vreemdelingenwet (RAOV) officieel van kracht geworden. Zoals wij op 28 mei jl. al schreven stemt de pardonregeling ons dankbaar en hoopvol. Allereerst omdat met grote voortvarendheid wordt gewerkt aan het zo snel mogelijk versturen van uitnodigingsbrieven door de IND en het uitreiken van pasjes door de gemeenten. Maar ook omdat het klimaat waarin gewerkt zal gaan worden aan oplossingen van knelpunten zich aanzienlijk plezieriger manifesteert dan de ijzige winter van het tijdperk-Verdonk, zoals bleek tijdens de behandeling van de regeling in de Tweede Kamer en in het overleg met allerlei partner- en ketenorganisaties.

We kunnen er niet omheen nog eens in uw herinnering op te roepen hoe INLIA en de koepelorganisatie van vluchtelingen VON al in 2003 pleitten voor een ruimhartige pardonregeling. Dat gebeurde ten tijde van het kamerdebat over de zeer beperkte eenmalige maatregel van de toenmalige minister mw Verdonk, die alleen van toepassing was op asielzoekers die na 5 jaar wachten nog geen beschikking hadden ontvangen op hun eerste asielverzoek. In het door INLIA en VON in september 2003 gepubliceerde boekje Zonder Pardon?, dat destijds ook aan alle Kamerleden is overhandigd, werden 37 (geanonimiseerde) schrijnende dossiers behandeld van asielzoekers die buiten het toenmalige beperkte pardon vielen en werd een aantal veelgestelde vragen beantwoord. Op de vraag:

Hoe zou een ruime pardonregeling die wel een oplossing biedt voor de problemen waarmee de samenleving wordt geconfronteerd eruit kunnen zien?

was toen ons antwoord:

De pardonregeling zou er als volgt uit kunnen zien: alle vreemdelingen die een eerste asielaanvraag vóór 1 april 2001 (de ingangsdatum van de nieuwe Vreemdelingenwet) hebben ingediend en aannemelijk kunnen maken dat zij tot en met 1 september 2003 onafgebroken in Nederland hebben verbleven, en waarbij geen sprake is van zwaarwegende criminele feiten, komen in aanmerking voor een generaal pardon. Het is daarbij niet relevant of er nog sprake is van een lopende procedure en/of opvangvoorzieningen.

Als middel om onze campagne voor een ruimhartig pardon kracht bij te zetten openden INLIA en VON in 2003 de website www.pardonnu.nl. Deze site is inmiddels omgevormd tot een objectieve bron van informatie over de (huidige) pardonregeling, onder gezamenlijke verantwoordelijkheid van INLIA, de LOGO-gemeenten en VluchtelingenWerk. Uit de statistieken blijkt dat de site zich in vele tienduizenden bezoekers mag verheugen. Wij hebben getracht in begrijpelijk Nederlands de regeling uit te leggen en willen u van harte uitnodigen zelf ook eens te kijken.