FNV KIEM

FNV eist betaald verlof voor zwangere zelfstandigen Bij de Haagse rechtbank stonden maandag 18 juni opnieuw de Nederlandse Staat en de FNV met het Proefprocessenfonds Clara Wichmann tegenover elkaar. Het was de een-na-laatste zitting in het proces waarin de Nederlandse Staat wordt verweten zich niet te houden aan Europese wetgeving en het vrouwenverdrag van de Verenigde naties. Met als gevolg: de helft van de zelfstandige vrouwen is niet verzekerd van een inkomen tijdens haar zwangerschapsverlof.

Dat is onrechtvaardig, onverantwoord, tegen het internationale recht en suf in een markt waarin de vergrijzing alleen maar toeneemt, betoogde de advocaat Miek Breege.
Met de afschaffing van de WAZ (Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen) op 1 augustus 2004 is het recht op zwangerschapsverlof met behoud van inkomen verdwenen. Zwangere zelfstandige kunnen gebruik maken van een particuliere verzekering, maar de premies zijn erg hoog. Bovendien geldt er een wachttijd van twee jaar voor je voor een uitkering in aanmerking komt.

De kwestie speelt al jaren. Alle partijen lijken het eens te zijn dat er iets geregeld moet worden. De politiek, die nog voor de val van het kabinet een motie aannam voor een publieke regeling voor het bevallingsverlof voor zelfstandige vrouwen. En ook in het regeerakkoord is hierover een passage opgenomen. Het wachten is nu op actie om dit onrecht te herstellen. De rechtbank doet op 25 juli uitspraak.

Deze uitspraak betreft slechts zeven vrouwen. Daarom wilen FNV KIEM en FNV Zelfstandigen andere wetgeving. Balkenende probeert deze zaak, tot groot ongenoegen van de FNV, op de lange baan te schuiven. Femke Halsema heeft hier op 19 juni jl. een motie over ingediend. Klik hier voor de motie.

---