Politie Flevoland

Bemiddeling bij klachten leidt tot tevredenheid

Klachtencommissie presenteert jaarverslag

Flevoland, 21-06-2007 o Naast het feit dat een goede klachtvoorziening tot herstel van de verstoorde relatie tussen politie en burger kan leiden, verkrijgt de politieorganisatie door de resultaten van het afhandelen van klachten een instrument tot kwaliteitsverbetering.

Politie Flevoland en de Klachtencommissie streven daarom naar een zorgvuldige afdoening van klachten waarmee op snelle wijze het vertrouwen van de burger in de politie hersteld wordt, de klacht zo min mogelijk wordt gejuridiseerd en/of gebureaucratiseerd en waarbij klager waar mogelijk genoegdoening krijgt. Zij probeert door middel van bemiddelingsgesprekken zo snel mogelijk een goede oplossing te zoeken voor de klachten van de klagers. Lukt dat niet, dan wordt de klacht in behandeling genomen door de korpsbeheerder. De onafhankelijke klachtencommissie adviseert de korpsbeheerder in de afhandeling van de klacht.

Klachten in 2006

In het jaar 2006 zijn er 369 brieven ter behandeling binnengekomen bij de klachtencoördinator. Dit is een sterke stijging ten opzicht van 2005 toen er 298 brieven binnenkwamen. De oorzaak van deze stijging is mogelijk de drempelverlagende werking die van de verzending per e-mail uitgaat.

Van de 369 brieven zijn er 87 niet in behandeling genomen op grond van de klachtenregeling politie Flevoland. De resterende 281 brieven werden door de klachtencoördinator in onderzoek genomen. Dit resulteerde in 191 bemiddelde klachten. Op de peildatum van 1 januari 2007 waren er nog 13 klachten in behandeling.

De Algemene wet bestuursrecht geeft richtlijnen aan welke voorwaarden een klacht moet voldoen alvorens deze in behandeling kan worden genomen. In 2006 werden 87 klachten afgewezen op grond van deze criteria. Verder zijn er acht klachten voor nader onderzoek aan de klachtencommissie voorgelegd. Klagers vonden in deze gevallen de afdoening middels een bemiddeling niet voldoende. De belangrijkste klachtonderdelen, die zijn behandeld door de Klachtencommissie betroffen onzorgvuldig optreden ( 15, waarvan 2 gegrond ), bejegening ( 1, waarvan 0 gegrond ) en hardhandig/met geweld aanhouden ( 3, waarvan 0 gegrond )

Niet alle klachten zijn van zodanige aard dat zij een formele afhandeling via bemiddeling of onderzoek volgens de regionale klachtenregeling behoeven. Als briefschrijvers klagen over weliswaar belangrijke maar simpel op te lossen zaken vraagt de klachtencoördinator rechtstreeks aan de betrokken politieonderdelen om alsnog actie te ondernemen om aan het verzoek van klagers te voldoen. Op die wijze werden in 2006 in totaal 70 klachten afgehandeld.

Klagersbeeld

Het beeld van de klagers uit 2006 verschilt niet veel met dat van het verslagjaar 2005. Het overgrote deel van de klagers zijn mensen, die niet eerder met de politie in aanraking zijn geweest en die een bepaald verwachtingspatroon hebben van een politieoptreden.

Over het algemeen wordt, naar aanleiding van een politiecontact of het waarnemen van een gedraging welke niet past binnen dit beeld, een klacht geschreven. Hier komt ook bij dat de maatschappij mondiger en minder tolerant is geworden, er lijkt een toename van een klaagcultuur. Dagelijks ervaren politiemensen op straat de verharding van de maatschappij.

Opvallend is dat het vaak de korte contacten zijn die tot een klacht leiden. Uit de gesprekken komt regelmatig naar voren dat de uitleg van een bepaalde handeling van politiezijde ontbreekt.

Klachten zijn daarom een belangrijk instrument om tekortkomingen binnen de organisatie te signaleren. De leermomenten uit een klacht worden niet alleen op individueel niveau met de betrokken politieambtenaren besproken maar ook in briefings en groepsoverleggen.

De klachtencommissie zegt in haar slotbeschouwing geen wezenlijke afwijkingen van de bevindingen ten opzichte van voorgaande jaren te ontdekken. En er zijn ook geen structurele tekortkomingen in het functioneren van de politie in Flevoland gebleken.


Noot voor de redactie /