Gemeente Schouwen-Duiveland


Datum

15 juni 2007

wethouder R.J. van der Wekken,
tel. 0111 452 376; 452 100

ARCHEOLOGIEBELEID SCHOUWEN-DUIVELAND KRIJGT VORM

De gemeente Schouwen-Duiveland werkt aan een nieuw archeologiebeleid. Hoe dat eruit gaat zien, wordt duidelijk tijdens de informatie-avond van donderdag 21 juni. Deze avond wordt gehouden in de Burgerzaal van het gemeentehuis, in Zierikzee. Aanvang: 19.30 uur. Deze informatie-avond wordt gehouden als voorbereiding op de besluitvorming door de gemeenteraad, na de zomer.
Door de nieuwe Monumentenwet die naar verwachting dit jaar van kracht wordt, wordt iedere gemeente verantwoordelijk voor (het behoud van) zijn archeologisch erfgoed. Daarvoor is het nodig om over een eigen archeologiebeleid te beschikken. Uitgangspunt in dit beleid is het vinden van een evenwichtige balans tussen de zorg voor en het behoud van het archeologisch erfgoed en het realiseren van ruimtelijke ontwikkelingen. Dit nieuwe beleid moet bovendien duidelijk aangeven welke mogelijkheden en beperkingen burgers én ontwikkelaars hebben bij het ontwikkelen van de ruimte. Hiervoor kan de gemeente archeologische bepalingen opnemen in het bestemmingsplan voor een bepaald gebied. Inmiddels krijgt dit nieuwe archeologiebeleid op Schouwen-Duiveland steeds duidelijker vorm en is nu het moment gekomen om een antwoord te geven op vragen als:

* Welke mogelijkheden biedt dit nieuwe beleid voor het verankeren van archeologie in het bestemmingsplan om zo het archeologisch erfgoed zo goed mogelijk te behouden?

* Welke eisen gaan waar gelden?

* Op welke aspecten van het verleden wil de gemeente zich richten?