Gemeente Putten

Genealogisch onderzoek Weeshuis Lidmaten Putten

Wethouder Fabriek opent digitaal zorgloket Putten (15-06-2007)


---

Putten, 15 juni 2007

Donderdag 21 juni 2007 om 09.30 uur opent wethouder F.W. Fabriek het digitaal zorgloket voor Putten. Iedereen kan deze website bezoeken via zorgloket.putten.nl of via de gemeentelijke website www.putten.nl.

Het digitaal zorgloket Putten is een onderdeel van het digitale informatiesysteem van de gemeenten in de regio Noord-Veluwe (Elburg, Ermelo, Harderwijk, Nunspeet, Oldebroek en Putten) op het gebied van wonen, welzijn en zorg. Dit informatiesysteem is vanaf 21 juni 2007 toegankelijk.

Voor het digitale informatiesysteem hebben zich al 200 aanbieders op het gebied van wonen, welzijn en zorg aangemeld. Iedereen heeft toegang tot het systeem en kan zich op basis hiervan oriënteren op het aanbod in de gemeente en de directe omgeving. De digitale dienstverlening is een aanvulling op het fysieke Wmo- of Zorgloket (een balie) en de telefonische informatie.

Loketmedewerkers gebruiken deze informatie om bezoekers van het fysieke loket te informeren, te adviseren en/of naar de juiste organisatie door te verwijzen.

Organisaties hebben hun aanbod beschreven in producten (dit kunnen zowel goederen als diensten zijn). De producten zijn in categorieën ingedeeld bijvoorbeeld verzorgingshuis of huishoudelijke hulp, maar een product kan ook een hulpmiddel of een cursus zijn. Een producteigenschap zegt iets over het product, bijvoorbeeld: Hoe groot zijn de kamers?, Is er een indicatie vereist?, Hoe ziet de aan­ meldingsprocedure eruit, Mag mijn niet-zorgbehoevende partner mee?, Zijn er kosten verbonden aan de dienst, Zijn er vegetarische maaltijden beschikbaar?, etc.

Voordeel van de gekozen opzet van het loket is dat de informatie in één website wordt gepresenteerd. Dat is overzichtelijk. De ervaring leert dat als mensen uit een adressenlijst doorlinken, ze snel de weg kwijt raken; ze komen in een vreemde webomgeving terecht en raken zo het spoor bijster (Hoe ben ik hier gekomen? en Wat was ik ook al weer aan het zoeken?). Het systeem van de Noordveluwse gemeenten bevat zelf veel informatie waardoor het risico van verdwalen vermindert. Daarnaast is het mogelijk om de informatie van de diverse aanbieders met elkaar te vergelijken, omdat de omschrijving van de producten op dezelfde manier is opgebouwd. Zo ziet men in één oogopslag de verschillen tussen 2 of 3 aanbieders van hulpmiddelen of een warme maaltijd.

Met het systeem heeft de bezoeker van de website de beschikking over objectieve, vergelijkbare informatie over organisaties en hun aanbod. De burger c.q. bezoeker kan zoeken op basis van producten, organisaties, themas, doelgroepen, maar ook via trefwoorden, zoeken in zijn eigen gemeente of in een straal van een aantal kilometers om zijn huis. Hij kan formulieren invullen, uitprinten en hij kan desgewenst doorklikken naar de pagina van de aanbieders en belangenorganisaties.