VVD


20-6-2007

Chaos bij UWV en Belastingdienst

VVD eist uitleg aan gedupeerden

VVD-belastingwoordvoerder Ineke Dezentjé Hamming eiste vorige week van staatssecretaris de Jager van Financiën dat de teveel ingehouden bijdrage zorgverzekeringswet binnen een maand wordt teruggegeven aan de ruim 30.000 mensen die hier al bijna een jaar op wachten. Uit een brief van staatssecretaris de Jager en minister Donner van Sociale Zaken blijkt vandaag dat teruggave op korte termijn niet gerealiseerd kan worden. De oorzaak hiervan zou liggen in problemen in de loonadministratie bij het UWV. De VVD neemt met deze uitleg geen genoegen.

In een spoeddebat vraagt Dezentjé Hamming vandaag om duidelijkheid voor de gedupeerden. Dezentjé:"Wanneer krijgen de 30.000 rechthebbenden hun geld dan wel terug? Het is onverkoopbaar dat de blauwe envelop op de deurmat ploft met het verzoek belasting te betalen, terwijl deze mensen nog recht hebben op soms duizend euro of meer" De VVD eist dat mensen beter geïnformeerd en voorgelicht worden door de Belastingdienst, zodat er een einde komt aan de onzekerheid. Nu moeten mensen vaak afgaan op berichtjes uit de krant en tegenstrijdige antwoorden van de belastingtelefoon. Het is volgens de VVD de taak van de Belastingdienst duidelijkheid te verstrekken.

De VVD is verontwaardigd over het bericht dat de belastingdienst 430.000 bedrijven gaat vragen opnieuw loongegevens te verstrekken. "Ondernemers worden hierdoor opgezadeld met veel extra werk. Hoezo lastenverlichting?", aldus Dezentjé Hamming.

De teveel betaalde bijdrage zorgverzekeringswet doet zich voor bij mensen met meerdere pensioenen, uitkeringen of werkgevers en een inkomen boven de 30.015 euro. Door het huidige systeem van premieheffing is het niet mogelijk om de teveel geïnde premie met de belastingaanslag te verrekenen. Dezentjé Hamming diende vorige week een motie in waarin zij de regering verzoekt met een nieuw systeem van premieheffing te komen waarbij het huidige rondpompen van geld zich niet meer voordoet. De motie is gisteren met algemene stemmen door de Kamer aangenomen.