Amsterdam, 20 juni 2007
UMC's kopen DNA-collectie voor genfunctie-onderzoek
Het Academisch Medisch Centrum, het Leids Universitair Medisch Centrum en het Erasmus Universitair Medisch Centrum Rotterdam hebben een collectie synthetische DNA-moleculen aangeschaft, waarmee elk humaan gen uitgeschakeld kan worden. Met deze verzameling is het mogelijk om snel en efficiënt onderzoek te doen naar de functie van genen. De drie UMC's, voor dit doel verenigd in een consortium onder leiding van de afdeling Antropogenetica van het AMC, zijn de eerste academische instellingen ter wereld die de volledige library aankopen.
De collectie bestaat uit 150.000 DNA-constructen, kleine stukjes recombinant DNA, die in een cel een bepaald gen kunnen uitschakelen. Het mechanisme waarmee ze dit doen is gebaseerd op RNA-interferentie, een techniek waarvoor de Amerikaanse biologen Andrew Fire en Craig Mello in 2006 de Nobelprijs kregen. De moleculen worden met een virus ingebracht in gekweekte humane cellen en schakelen één specifiek gen uit. Het humane DNA bevat ruim 20.000 genen. De collectie bevat ook DNA-moleculen tegen muizengenen.
Het AMC zal de library onder andere gebruiken voor onderzoek naar kinderkanker. De afgelopen jaren heeft genetisch onderzoek tal van kandidaatgenen opgeleverd die een rol spelen in het ontstaan van kanker. Met de nieuwe techniek kan in een paar weken tijd - veel sneller dan tot nu toe - bepaald worden of dergelijke genen bij het ontstaan van kanker betrokken zijn. Zo is het mogelijk om bijvoorbeeld genen op te sporen die verantwoordelijk zijn voor de ongeremde deling van kankercellen. Dan wordt ook duidelijk of het de moeite loont om op zoek te gaan naar geneesmiddelen gericht tegen deze genen. De DNA-library zal daarnaast het onderzoek versnellen van genen die van invloed zijn op tal van andere ziekten, zoals immunologische aandoeningen en stofwisselingsziekten.
De DNA-constructen zijn gemaakt door The RNAi Consortium (TRC), onder leiding van wetenschappers van het Massachusetts Institute of Technology en de Harvard University in Boston, en worden gedistribueerd door het biochemieconcern Sigma-Aldrich.
Noot voor de redactie (
Academisch Medisch Centrum Universiteit van Amsterdam