Voedselvergiftiging door Salmonella
in slaplanten is te voorkomen
RSS
15 jun 2007
Onderdeel: Plant Research International
Kan sla, die wordt geteeld op met salmonellabacteriën besmette grond,
zelf ook besmet raken? Michel Klerks, onderzoeker bij Plant Research
International, onderdeel van Wageningen UR, ontdekte dat
salmonellabacteriën zich zowel op als in de plant verspreiden. De
inwendige verspreiding vergroot het risico op voedselvergiftiging.
Voorkómen van salmonellabesmetting in slaplanten en het toepassen van
moleculaire detectiemethoden bij het routinematig screenen op
ziektekiemen in de voedselproductieketen, verkleinen de kans op
voedselvergiftiging. Michel Klerks promoveert op 20 juni op dit
onderzoek aan Wageningen Universiteit.
Klerks onderzocht de fysiologische en moleculaire interacties tussen
salmonellabacteriën en slarassen. Hij ontdekte dat salmonella zich
actief kan verplaatsen naar de wortels van de slaplant. Vervolgens
vermenigvuldigt en verspreidt de bacterie zich over de plant.
Verspreiding van de bacterie leidt niet tot zichtbare verschillen
tussen gezonde en besmette planten, die op grond worden geteeld.
Tijdens dit proces wordt het natuurlijke verdedigingsmechanisme van
sla echter wel geactiveerd. Opvallend is dat de Salmonella niet alleen
óp de plant maar ook ìn de plant werd gevonden.
In het veld kan sla besmet worden door het gebruik van met salmonella-
en E. coli-bacteriën besmette mest. Eerder onderzoek heeft aangetoond
dat de kans op salmonellabesmetting kan worden verkleind door het
verminderen van de hoeveelheid ziektekiemen in de mest van melkvee.
Dit is mogelijk door de koeien meer stro of hooi te voeren. Ook het
ontwikkelen van nieuwe slarassen met resistentie tegen de
ziekteverwekkers kan het risico op besmetting verder verminderen.
Hygiënemaatregelen na de oogst hebben weinig zin, omdat wassen van
groente, die inwendig is besmet, de bacterie niet verwijdert.
Klerks richtte zich in zijn onderzoek ook op de ontwikkeling van
gevoeliger en nauwkeuriger moleculaire detectiemethoden om kleine
aantallen Salmonella-bacteriën en ziekteverwekkende E. coliâs vast te
stellen. Door mest of bemeste grond te toetsen op de mate van
besmetting met Salmonella en/of E. coli, voordat de kiemplantjes
worden geplant, kan een goede inschatting worden gemaakt op het risico
van besmetting van het gewas. De methoden zijn ook na de oogst toe te
passen in de routinematige diagnose van deze ziektekiemen in de
voedselproductieketen. De analysetijd bij het testen van
voedingsproducten met moleculaire methoden wordt gereduceerd tot twee
dagen. De huidige standaardprocecures hebben hiervoor vijf dagen
nodig.
Het Wageningen UR-onderzoek, waar het promotieonderzoek van Klerks
deel vanuit maakt, staat onder leiding van prof. Ariena van Bruggen,
hoogleraar Biologische Landbouwsystemen van Wageningen Universiteit.
Het onderzoek wordt gefinancierd door de Technologiestichting STW en
het Productschap Tuinbouw. Het onderzoek wordt uitgevoerd in
samenwerking met de leerstoelgroep Biologische Landbouwsystemen en het
Louis Bolk Instituut. Prof. Van Bruggen is ook promotor van Michel
Klerks.
Michel Klerks promoveert op 20 juni as. bij Wageningen Universiteit op
zijn proefschrift: Quantitive detection of Salmonella enterica and the
specific interaction with Lactuca sativa.
Contact
Hoofd Communicatie
Erik Toussaint
erik.toussaint@wur.nl
0317 476831
LEI