Senternovem


20-06-2007 | Paul Ostendorf: "Om tot innovatie te komen moeten we grenzeloos kunnen leren én denken"

Volgens futuroloog Paul Ostendorf zijn we in de toekomst omringd door embedded software. Om dit toekomstbeeld te realiseren en om onze concurrentiepositie te versterken, is er volgens de futuroloog een actieve(re) rol weggelegd voor de overheid.

`Een blinde vindt in de toekomst `blindelings' de weg. Zonder hond, maar mét schoenen die voorzien zijn van een GPS-systeem'. En: `De moderne baseball is voorzien van slimme chips en een display. De display is vanzelfsprekend bestand tegen de kracht van het slaghout, en geeft aan met welke snelheid de bal door de lucht vloog'. Met deze en andere tot de verbeelding sprekende voorbeelden doorspekt futuroloog Ostendorf zijn betoog tijdens het Point-One-event `Society Needs', dat onlangs plaatsvond in Eindhoven. Met deze voorbeelden wil Ostendorf aangeven dat we afstevenen op een wereld waarin `alles met alles' communiceert. "In de toekomst worden we omringd door producten waarin nanotechnologie en embedded systemen zijn verwerkt", stelt de futuroloog.

Toekomstvisie

Ostendorf: "Voordat we deze wereld binnentreden zijn er wat hindernissen te slechten. Door talloze nieuwe technieken die beschikbaar komen en die onderdeel gaan uitmaken van ons dagelijks leven, is het nú van belang dat we over deze toekomst gaan nadenken. Onze hele gedachtegang omtrent organisatiestructuren en bedrijfsprocessen moet bijvoorbeeld op de schop: we moeten leren om over deze processen heen te denken, en ons richten op de lange termijn visie, want de concurrent zit nooit stil."

Het versterken van de BV Nederland vraagt ook om concrete actie van de overheid. "Op dit moment stroomt een deel van onze kennis weg, bijvoorbeeld naar landen als de Verenigde Staten en Zuidoost-Azië. Niet alleen omdat hier uitdagend wetenschappelijk onderzoek plaatsvindt maar ook omdat de vraag naar kennis in deze economieën zeer hoog is.", stelt Ostendorf. "Onderzoekers worden daar veel mogelijkheden geboden. Politici moeten het ontglippen van deze kennis stopzetten door ook in Nederland meer uitdagende onderzoeksmogelijkheden te creëren. Stimuleer bedrijven om de vraag naar hoogwaardige kennis op te voeren. De jonste generatie moet aangemoedigd worden zich zo hoog mogelijk te scholen. Dat is het recept voor een gezonde kenniseconomie."

Kennis verbreden

Volgens Ostendorf moet ook de insteek van onderzoeksgebieden verbreden: "Nu weten onderzoekers steeds meer van steeds minder. Hierdoor wordt het moeilijker om de beschikbare onderzoekskennis aan elkaar te knopen. Interdisciplinaire wetenschap biedt daar een oplossing voor. Als we niets doen aan de kwaliteit en kwantiteit van onze kennis, dan zullen nieuwe markten ons voorbij streven in onze groei en ontwikkeling, en behoren we niet langer tot de kopgroep. Bedenk dat landen als China en India jaarlijks veel meer academici produceren dan de EU."

Grenzeloos

"Om als land tot innovatie te komen is het loslaten van het `denken in grenzen', letterlijk én figuurlijk, van essentieel belang", gaat Ostendorf verder. "In de 21e eeuw moeten zowel burger, overheid en bedrijven zich losweken van grenzen. Toch past deze zelfde overheid nog steeds talloze regels toe die het grenzeloos handelen tussen landen bemoeilijkt. Iedere regel die hier of in Brussel wordt bedacht is een potentiële barrière voor het vrije handelsverkeer. Ook bedrijven maken zich daaraan schuldig. Neem bijvoorbeeld het betalingsverkeer. In iedere lidstaat van de EU is het goed geregeld, maar tussen landen is er nog altijd onnodige vertraging. En wat te denken van iets simpels als `standaarden'. Een Nederlandse leiding sluit bijvoorbeeld niet aan op een Spaanse fitting. Om tot baanbrekende innovatie te komen, moeten we alle grenzen slechten, want alleen in een grenzeloze wereld wordt de welvaart optimaal verdeeld."