NVB Bouwondernemers & Ontwikkelaars

Maatregelen nodig voor wegzakkende woningproductie

NVB in brandbrief aan ministers Cramer en Vogelaar: Er moeten snel nieuwe woningbouwlocaties aan de randen van de steden worden aangewezen. En ook moet de overheid uiterst terughoudend zijn met het verder aanscherpen van de milieuregels voor nieuwbouwwoningen. Samen met het aanpassen van de grondprijzen zijn dit belangrijke maatregelen die de bouwproductie op peil kunnen houden. Als concrete maatregelen uitblijven, zal de bouwproductie zeker zon 100.000 woningen lager uitvallen dan de 445.000 woningen die het huidige kabinet voor de periode tot 2010 als doel heeft gesteld.

Dat schrijft NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers in een brandbrief aan de bewindslieden van het ministerie van VROM, Jacqueline Cramer en Ella Vogelaar. Uit recente cijfers blijkt dat de jaarlijkse woningproductie zonder maatregelen diep zal wegzakken naar 65.000 woningen in 2010. In de eerste drie maanden van dit jaar is er al 23 procent minder aan bouwvergunningen voor huur- en koopwoningen afgegeven dan in het eerste kwartaal in 2006 en ook het aantal verkochte nieuwe woningen loopt sterk terug. Dit komt volgens de brancheorganisatie omdat de woningmarkt gebukt gaat onder een aantal structurele problemen. Zo lopen zowel de nieuwe buitenstedelijke gebiedsontwikkelingen als de binnenstedelijke ontwikkelingen vast in procedurele voetangels en klemmen en sluiten de gemeentelijke bouwprogrammas volstrekt onvoldoende aan op de woonwensen van de consument. Er wordt in de praktijk teveel ingezet op verdichting terwijl veel burgers en woonconsumenten daar geen enkele behoefte aan hebben. Verdichting leidt doorgaans tot de bouw van nóg meer appartementen terwijl daar juist de grootste overschotten dreigen. Om de voortgang van de woningbouw niet langer in gevaar te brengen zijn volgens NVB maatregelen noodzakelijk. Zo is het van belang, dat het kabinet er voor zorgt dat er zo snel mogelijk nieuwe locaties aan de randen van de steden voor woningbouw kunnen worden aangewezen. De financiële opbrengsten van deze locaties kunnen vervolgens worden ingezet ter compensatie van het opknappen van lastige en vaak verliesgevende binnenstedelijke projecten. Concreet betekent dit dat bedrijven die bereid zijn hun nek uit te steken om dit soort lastige binnenstedelijke projecten aan te pakken beloond worden door elders compensatie te krijgen via bouwmogelijkheden in de uitleggebieden. In de visie van NVB zal zonder een dergelijke integrale benadering de stedelijke vernieuwing gedoemd zijn te mislukken. Tenzij, maar daar ziet het niet naar uit, de Rijksoverheid de investeringsprogrammas zelf voor haar rekening neemt.

Ook moet de overheid afzien van een verdere aanscherping van milieuregels voor nieuwbouwwoningen. Die leveren namelijk nauwelijks milieuwinst op, behalve op papier, maar drijven wel de kostprijs van nieuwbouwwoningen op. Beter is het om de consumenten te stimuleren te investeren in energiebesparende maatregelen. Vooral in de bestaande bouw is daarmee een wereld te winnen.
Dit zou, aldus NVB, kunnen gebeuren via fiscale stimulansen via bijvoorbeeld de inkomstenbelasting. En tenslotte moeten gemeenten, die zelf bouwgrond uitgeven, de flexibiliteit hebben de grondprijzen naar beneden bij te stellen.

Dergelijke maatregelen zijn, zo benadrukt NVB, niet alleen van belang voor de bouwproductie maar ook voor de betaalbaarheid van de woningen. Want die staat ernstig onder druk. De hypotheekrente is snel aan het stijgen evenals de bouwkosten die door de verscherpte kwaliteits- en milieueisen dit jaar zelfs met zon tien procent zullen toenemen.


---