Gemeente Wageningen

Expositie over afvalscheiding in bblthk

In april organiseerde de gemeente Wageningen een teken- en kleurwedstrijd voor scholieren met als thema het scheiden van afval. Een selectie van deze tekeningen is momenteel te zien in de bblthk. De kleur- en tekenwedstrijd werd georganiseerd in het kader van landelijke compostdag en een campagne om de inwoners van Wageningen alert te maken op het belang van het scheiden van afval. In de bblthk is tevens informatie te vinden over het scheiden van afval en de compostvatenactie van de gemeente.

Teken- en kleurwedstrijd
Leerlingen uit de groepen 1 tot en met 4 konden meedoen aan een kleurwedstrijd. De leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 moesten een reclame of een poster over afvalscheiding maken. Op 14 april, de landelijke compostdag, was op de markt al een "openlucht expositie" te zien, bij de kraam van de gemeente Wageningen. Zo kon iedereen die de markt bezocht zien hoe de leerlingen hun best hadden gedaan, om het thema afvalscheiding onder de aandacht te brengen.

De expositie is tot en met 30 juni te vinden op de eerste verdieping van de bblthk.
De openingstijden zijn:
maandag 11.00 - 17.30 uur
dinsdag 11.00 - 20.30 uur
woensdag 11.00 - 17.30 uur
donderdag 11.00 - 17.30 uur
vrijdag 11.00 - 20.30 uur
zaterdag 11.00 - 16.00 uur

Compostvatenactie
Wageningers die tussen 31 maart en 30 juni bij de Welkoop of bij de Oude Tol een compostvat kopen, krijgen van de gemeente Wageningen een vergoeding (subsidie) van maximaal 50 euro. Dit is (bijna) de hele aanschafwaarde van het vat. De gemeente wil hiermee haar inwoners met een tuin stimuleren om zelf te composteren. De subsidieformulieren zijn verkrijgbaar bij de gemeente, de bibliotheek, bij De Oude Tol, bij Welkoop en via de gemeentelijke website. Bij het subsidieformulier moet de originele bon worden ingeleverd. Er is subsidie beschikbaar voor maximaal 500 compostvaten. De actie is alleen geldig voor compostvaten die bij een winkel in de gemeente Wageningen zijn aangeschaft.

Zelf composteren in een compostvat, een compostbak of op een composthoop is de meest milieuvriendelijke vorm om het GFT apart te houden en te verwerken. Bovendien kan het leiden tot een lagere afvalstoffenheffing wanneer meer Wageningers met een tuin dit gaan doen. Het GFT hoeft niet meer te worden afgevoerd, blijft uit het restafval en de gemeente bespaart op de hoge verwerkingskosten.