Greenpeace in Eemshaven tegen klimaatverandering

20.06.2007 / 12:50 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting greenpeace nederland

Stichting greenpeace nederland

http://www.greenpeace.nl

Ruim honderdtwintig actievoerders graven fundering kolencentrales af Greenpeace en Groningers in Eemshaven samen tegen klimaatverandering

Meer dan honderdtwintig actievoerders, Groningers en Greenpeace-vrijwilligers, graven vanmiddag een bouwterrein in de Eemshaven af dat is bestemd voor twee nieuwe kolencentrales. Het zand wordt in zakken gestopt en vervoerd naar het provinciehuis in Groningen. Met de zandzakken wordt daar een nooddijk gebouwd. De geplande kolencentrales van de energiebedrijven Nuon en RWE in Eemshaven zijn een bedreiging voor het klimaat vanwege de enorme CO2-uitstoot. De actievoerders maken zich ook grote zorgen om de vervuiling van de Waddenzee met koelwater en uitstoot van fijnstof, dioxines en zware metalen.

Greenpeace-actievoerders uit Nederland, Duitsland en Scandinavië hebben zich met Groningers uit omliggende dorpen verzameld op het terrein in de Eemshaven waar de energiebedrijven reusachtige kolencentrales willen bouwen. In een lang lint graven ze het funderingszand af, dat daar ter voorbereiding van de bouw is opgespoten. De energiebedrijven steken hun kop in het zand voor het klimaatprobleem, zegt Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie van Greenpeace Nederland. Ze kunnen beter investeren in schone energiebronnen, in plaats van het klimaat met steeds meer CO2-uitstoot te belasten. De grote luchtvervuiling van een kolencentrale tast ook de nu nog de schone lucht van Groningen aan.

In opdracht van Nuon en RWE is vorige maand begonnen met het opspuiten van het bouwterrein, terwijl de Provincie Groningen nog geen milieuvergunning heeft afgegeven voor de kolencentrales. De actievoerders vullen met het zand duizenden zandzakken. Later deze middag worden die gebruikt om een nooddijk voor het Groningse provinciehuis te bouwen. De dijken in het noorden zijn veel kwetsbaarder dan in de rest van Nederland. Juist hier zou het provinciebestuur iets moeten doen tegen klimaatverandering en het rijzen van de zeespiegel. De bouw van de kolencentrales moet nu worden gestopt, zegt Altevogt.

De Groningse Commissaris van de Koningin Hans Alders verwelkomt de centrales met werkgelegenheidsargumenten. Maar uit onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt dat energiebesparing en duurzame energie duizenden banen méér opleveren dan de geplande kolencentrales. Dat zou het provinciebestuur van Groningen moeten aanspreken. De vervuiling van de kolencentrales van RWE en Nuon is gelijk aan die van miljoenen autos. Bovendien is de belofte van ondergrondse CO2-dumping, die Nuon schone kolen noemt, gebaseerd op drijfzand. Die techniek is energieverslindend, duur en de kosten ervan zullen op de belastingbetaler worden afgewenteld.

Meer informatie:
André van der Vlugt, Greenpeace persvoorlichting

06-25031015
Hans Altevogt, campagneleider klimaat en energie Greenpeace Nederland
06-25031002

Greenpeace voert de komende tijd de campagne Help ons klimaat niet naar de kolen tegen de komst van vijf kolencentrales in Nederland. Meer informatie op www.stopnieuwekolencentrales.nl .